Studiul a găsit zeci de firme de acest fel care au avut profituri mari fără să publice mult sau chiar deloc în jurnalele de specialitate (peer-reviewed), scrie Futurism.
De asemenea, s-a aflat că firmele din Silicon Valley au obţinut finanţări de cel puţin un miliard de dolari, iar mai mult de jumătate nu au reuşit sau au neglijat susţinerea afirmaţiilor cu studii ştiinţifice riguroase.
Deseori, companiile au publicat ceea ce John Ioannidis, coautorul lucrării, cercetător la Stanford, a numit „studiu secret”. Acest tip de cercetare este alcătuit în principal din studii interne, private care sunt mai degrabă comunicate de presă umflate decât o analiză critică.
Ioannidis a fost unul dintre primii care au atras atenţia cu privire la problemele companiei Theranos, o organizaţie care a perfecţionat „arta” acestui tip de cercetare. Business Insider arată că firma a reuşit să ajungă la o valoare de 9 miliarde de dolari înainte ca cineva să realizeze că ştiinţa şi tehnologia necesare pentru tratamentele pe care le promova nu funcţionau.
Conform noului studiu, cel mai probabil vom asista şi la prăbuşirea unui viitor Theranos sau a mai multor firme de acest tip; pe măsură ce investitorii realizează că ceea ce pare o realizare medicală revoluţionară este doar o farsă frumos ambalată.
Studiul nu a prezis care companii nu vor face faţă rigorii ştiinţifice, dar au determinat câte companii au publicat lucrări în jurnale de specialitate şi câte au ţinut totul în spatele uşilor închise; iar multe dintre ele ar putea să se descurce mai bine.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce le lipseşte bebeluşilor dacă mamele iau paracetamol în timpul sarcinii. Pot fi afectaţi pe viaţă
Conform unui studiu de amploare, opioidele nu sunt de mare ajutor pentru durerea cronică