Anunţul Apa Nova despre consumul apei potabile din Bucureşti. Cât de bună este pentru consum

31 01. 2019, 12:27
Reprezentanţii companiei distribuitoare de apă precizează că s-a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.

„Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă”, informează printr-un comunicat de presă Ana Nova.

Legislaţia în vigoare prevede o concentraţie între 0,10 – 0,50 mg /litru a clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie.
 
„Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezenţa clorului în apa potabilă este deci o necesitate şi o garanţie că apa e”, mai spune Apa Nova, adăugând că în alte state, spre exemplu, normele impun concentraţii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă (de exemplu, SUA). 
 
„În mod uzual, operatorii de apă menţin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l şi până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură şi frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruşi şi bacterii)”, precizează Apa Nova.
 
Potrivit companiei, rezultatele monitorizării calităţii apei în Bucureşti în acest moment arată că concentraţia de clor rezidual în formă liberă nu a depăşit valoarea de 0.40 mg/l şi nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.
 
„Ca urmare a topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, a crescut concentraţia de amoniu din râul Argeş, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producţie a apei potabile pentru capitală”, mai spune Apa Nova.
 
Administraţia Naţională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeş. „Din preocuparea continuă a producătorului şi operatorului de apă potabilă pentru municipiului Bucureşti pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acţionat conform Bunei Practici Industriale pentru situaţii specifice, prin creşterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăşi limita maximă admisă. Efectul creşterii dozei de clor a condus la apariţia disconfortului organoleptic (gust şi miros) în câteva puncte din sectoarele 5 şi 6”, adaugă în încheiere Apa Nova.

Recomandările Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii le-a recomandat, miercuri seara, locuitorilor din Bucureşti să nu folosească apă din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igienă personală. 
 
Miercuri, 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitală.
 
„În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apă potabilă în cele două sectoare. Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare”, a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
 
Specialiştii în domeniul apei potabile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) au afirmat, miercuri, seara, că rezultatele parţiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apă din reţeaua publică de distribuţie.
 
„Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinata, măsură aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii. Aceeaşi sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariţia disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung”, mai arată Ministerul Sănătăţii.
 
Totuşi, până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandau miercuri seara locuitorilor Capitalei ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igienă personală. Ei recomandau utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afişată înscrierea „apă este bună de băut”.

Control la Apa Nova

În urma acestei situaţii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, în şedinţa CGMB, că a dat o dispoziţie ca reprezentanţii Corpului de Control al primarului general să verifice situaţia de la Apa Nova. Prezent la şedinţă, directorul adjunct al Apa Nova a spus că apa nu reprezintă un pericol şi nu ştie de ce MS a recomandat evitarea ei.
 
„Rezultatele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie – 29, 30 şi 31 ianuarie nu indică depăşiri ale clorului. (…) În fapt, a existat, într-adevăr o depăşire pe Argeş a indicatorului amoniu, (…) iar măsura cea mai rapidă a fost o creştere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Această doză de clor un pic crescută a dat, în anumite puncte din Sectorul 6, un miros de clor. Ulterior, în secunda 2, am trecut la alimentarea oraşului Bucureşti preponderent din Dâmboviţa, am atenuat orice altă posiblă poluare a surselor de apă din Argeş. Monitorizăm încontinuu tot ce se întâmplă în reţeaua de distribuţie, apa este potabilă”, a spus Mihai Savin, directorul adjunct al Apa Nova, citat de Mediafax.
 
Mihai Savin a afirmat că nu cunoaşte pe ce se bazează Ministerul Sănătăţii legat de avertizarea pe care a lansat-o miercuri seara. „Nu am primit nicio notificare legată de o eventuală problemă în reţeaua de distribuţie. Noi vă garantăm că tot ce facem, facem cu profesionalism şi nu există niciun pericol”, a mai spus Savin. 
 
Clorul este printre cele mai cunoscute otrăvuri, prin urmare, o cantitate a acestuia peste norme, în apă, poate avea efecte adverse asupra organismului uman. Apa clorinată excesiv a fost asociată cu situaţiile de agravare a unor boli respiratorii cum este astmul. Mai mult, din cauza vaporizării mai rapide a clorului decât a apei, apa clorinată care nu este în valorile normale reprezintă o ameninţare semnificativă pentru sistemul respirator când este utilizată pentru duş. În plus, clorul din apă usucă tenul şi părul, nu doar are un miros neplăcut.