Care este consumul minim de sare dacă am primit un diagnostic din sfera bolilor cardiovasculare?
”Din contră, sarea are rolul său benefic în funcţionarea normală a organismului. Excesul de sare însă este cel de care trebuie să ne ferim”,afirmă dr. Oana Gheorghe Fronea.
Conform ghidului European de prevenţie a bolilor cardiovasculare recomandat este ca aportul zilnic în cazul persoanelor sănătoase să nu depăşească 5 g sare/zi.
„În cazul pacienţilor hipertensivi aportul de sare trebuie redus suplimentar până la maxim 3,5 g sare/zi (dieta hiposodată) fiind binecunoscută relaţia direct proporţională între aportul zilnic de sare şi creşterea valorilor tensionale” a continuat medicul cardiolog.
În cazul pacienţilor cu insuficienţa cardiacă – condiţie în care organismul este „setat” să reţină seara şi apă, este de asemenea recomandată dieta hiposodată şi chiar desodată în unele cazuri (când pacienţii prezintă un exces de volum linichidian în organism ce nu mai poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor diuretice).
Românii sunt cunoscuţi pentru incidenţa bolilor de inimă dar şi pentru faptul că mănâncă sărat. ”Conform rezultatelor studiului epidemiologic naţional SEPHAR III, adulţii din România consumă în medie 12 g sare/zi, cantitate ce este dublă faţă de cea recomandată pentru dieta unui om sănătos” a declarat dr. Fronea-Gheorghe.
Continuarea pe CSID.