Am putea rămâne fără cafea. Majoritatea speciilor se află în pericol de dispariţie
This browser does not support the video element.
Cercetătorii din cadrul Kew Gardens, Marea Britanie, au descoperit că din cele 124 de specii de cafea, aproximativ 60% sunt supuse riscului de dispariţie. Conform Science Alert, în unele zone ale planetei situaţia este şi mai gravă. Aproximativ 71% din speciile sălbatice de cafea regăsite în Madagascar şi pe ţărmurile din preajma Oceanului Indian sunt în pericol de dispariţie.
Cu ajutorul celor mai avansate tehnici de modelare computerizată, principalul autor al studiului, Aaron Davis, şi echipa sa au descoperit că aproximativ 75 de specii de cafea sunt în pericol să dispară. Dintre acestea, 13 specii au fost clasate ca fiind în pericol iminent de dispariţie, 40 sunt în pericol de dispariţie şi 22 sunt clasate ca vulnerabile.
Desigur nu toate speciile sunt utilizate pentru obţinerea cafelei, dar diversitatea genetică este un lucru crucial al existenţei plantelor. Momentan, cafeaua pe care o pui în ceaşcă dimineaţa este produsă din două specii: arabica (Coffea arabica) şi robiuta (C. canephora), ambele fiind cultivate de sute de ani.
Arabica, ce a fost cultivată timp de milenii în Etiopia şi Sudanul de Sud, este cea mai populară specie, cu vânzări de aproximativ 60-70% din totalul realizat la nivel global. Acum, din cauza defrişărilor şi a schimbărilor climatice, specia a fost plasată pe lista plantelor în pericol de dispariţie.
În urma analizării datelor climatice din ultimii 40 de ani, din Etiopia, echipa a reuşit să măsoare cât de rapid defrişările, seceta şi bolile distrucg habitatul natural al boabelor de cafea.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
6 greşeli care transformă cafeaua într-un pericol pentru organism
Consumul de cafeina din cafea poate reduce efectele cuperozei