Pe Netflix va fi lansat un documentar despre Bob Dylan, în regia lui Martin Scorsese
Producţia „Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese” este descrisă de Netflix drept „parţial documentar, parţial film despre concert şi parţial «vis febril»”.
Informaţiile cu privire la acest film circulă de mai mulţi ani, însă abordarea va fi una diferită de documentarul anterior al lui Scorsese despre Dylan, lansat în 2005, „No Direction Home: Bob Dylan”, care s-a axat pe perioada „electrică” a artistului, din anii 1965 – 1966, scrie Mediafax.
Deocamdată nu se cunoaşte data exactă a lansării filmului, dar cei de la Netflix au confirmat că producţia va include şi interviuri cu Bob Dylan, acesta fiind de obicei foarte rezervat în acest sens.
Turneul The Rolling Thunder Revue, conceput ca o caravană artistică, include, pe lângă muzicieni, şi altfel de artişti, precum poeţi şi scriitori. Printre participanţi s-au numărat Joan Baez, Bob Neuwirth, Roger McGuinn, T Bone Burnett, Ramblin’ Jack Elliott, Ronee Blakley, Mick Ronson, Scarlet Rivera, Allen Ginsberg şi Sam Shepard, care a publicat o carte despre turneu în 1977.
Regizorul unor filme precum „Crimele din Mica Italie/ Mean Streets”, „Şoferul de taxi/ Taxi Driver” – premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 1976 -, „Taurul Furios/ Raging Bull”, „Băieţi buni/ Goodfellas” şi „Casino”, Scorsese a avut 12 nominalizări la premiile Oscar şi a câştigat trofeul Academiei americane pentru lungmetrajul „Cârtiţa/ The Departed”.
Bob Dylan reprezintă unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea. Este un simbol al inovaţiei în muzică şi cultură şi este primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale. A fost influenţat şi de autorii timpurii ai generaţiei Beat, dar şi de poeţii modernişti americani. A înregistrat mai multe albume cu un impact imens asupra culturii muzicale a secolului XX: „Bringing It All Back Home and Highway 61”, remasterizat în 1965, „Blonde On Blonde”, în 1966 şi „Blood On The Tracks” în 1975. A rămas un muzician prolific şi în următoarele decade, când a lansat albume precum „Oh Mercy” (1989), „Time Out Of Mind” (1997) şi „Modern Times” (2006). Dylan a câştigat numeroase distincţii de-a lungul vastei sale cariere, inclusiv 11 premii Grammy, un Oscar şi un Glob de Aur. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame în anul 2000, a primit Polar Music Prize, iar, în 2012, preşedintele american Barack Obama i-a decernat Medalia pentru Libertate (Medal of Freedom). De asemenea, în 2016, Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru Literatură.