Sfaturi de la un psiholog pentru acceptarea schimbărilor din noul an
CSÎD: Până la urmă este schimbarea – singura constantă din viaţa noastră?
Psihoterapeut Corina Cerchez: Aproape fiecare zi care trece peste noi, ne aduce în viaţa cotidiană o ,,întâmplare” mai mică sau mai mare. Poate fi orice: o persoană, o emoţie, un sentiment, un gând, un proiect, un loc nou, o carte, un film, naşterea unui copil, o pierdere. Contactul cu toate acestea generează schimbare. Nu ne naştem răi sau buni, ne naştem ,,goi”, înzestraţi cu instincte de bază, dar ,,ne umplem”, ne transformăm cu fiecare experienţă pe care o trăim, indiferent ce anume generează situaţia respectivă.
Schimbăm mereu câte ceva, în funcţie de ceea simţim în relaţiile cu ceilalţi, cu mediul, cu întâmplările trecute sau prezente din viaţa noastră.
Prima mare schimbare este grădiniţa
CSÎD: Dar care sunt cele mai întâlnite schimbări şi cum reacţionăm la ele?
Psihoterapeut Corina Cerchez: Intrarea în colectivitate, grădiniţa, este prima schimbare importantă din vieţile noastre, urmată de şcoală, liceu, studii universitare, job care ne confruntă cu experienţe şi oameni noi. Schimbăm locuinţa, partenerul, prietenii, profesia, chiar şi ţara. Fiecare astfel de pas ne confruntă cu temeri mai mici sau mai mari, ne declanşează emoţii mai mult sau mai puţin gestionabile.
CSÎD: De schimbarea produce anxietate?
Corina Cerchez, psihoterapeut: Toate aceste treceri dintr-o etapă în alta presupun renunţarea la confortul pe care ni-l dă interacţiunea cu aceleaşi persoane, cu acelaşi loc şi obişnuinţa de urma anumite reguli. Avem nevoie de predictibilitate pentru a ne simţi în siguranţă, dar a face o schimbare înseamnă a renunţa la ceva ce ştiam deja cum se întâmplă şi a ne confrunta cu altceva despre care avem, cel puţin pentru început, doar o idee despre cum va fi.
Continuarea pe CSID.