Critici dure făcute de laureaţii Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta

12 12. 2018, 11:00
În contextul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru pace, care s-a desfăşurat pe 10 decembrie, la Oslo, cei doi laureaţi au vorbit despre importanţa ca cei vinovaţi de comiterea atrocităţilor să fie aduşi în faţa justiţiei, scrie Mediafax.
 
Doctorul Denis Mukwege, fondatorul spitalului Panzi din Bukavu, s-a remarcat prin ajutorul acordat victimelor abuzurilor sexuale din Republica Democratică Congo. Cele mai multe dintre acestea au fost comise în timpul războiului civil din această ţară, care a curmat peste şase milioane de vieţi.
 
Mukwege a precizat că violenţele din ţara sa au fost cauzate de „absenţa satului de drept, de prăbuşirea valorilor tradiţionale şi de domnia impunităţii, în special pentru cei cu putere”, toate acestea având legătură cu „gestionarea deficitară masivă” a ţării de către autorităţi.
 
Acesta a discutat şi despre „indiferenţa care macină societăţile noastre”, adăugând că resursele naturale din RD Congo sunt principala cauză a violenţelor şi a sărăciei din această ţară.
 
Mukwege a îndemnat consumatorii să insiste ca telefoanele, bijuteriile, maşinile şi dispozitivele electronice cumpărate să nu fie realizate cu resurse minerale obţinute cu un cost uman groaznic.
 
„Închizând ochii la această tragedie înseamnă complicitate”, a mai afirmat Mukwege.
 
Nadia Murad, o membră a minorităţii religioase yazidi din nordul Irakului, este o victimă a crimelor de război comise de militanţii reţelei teroriste sunnite Stat Islamic. Aceasta a scris o carte, apărută şi în România, intitulată „Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic”, în care descrie şi relatează suferinţele îndurate de ea şi de alte femei aflate sub stăpânirea Stat Islamic.
 
De asemenea, Murad a condamnat pasivitatea comunităţii internaţionale, despre care a precizat că nu a făcut nimic să prevină sau să oprească genocidul comis de Stat Islamic în Siria şi Irak.