Există două categorii de alergii alimentare: alergii alimentare de tip IgE (imunoglobulina E mediată) şi alergii alimentare non-mediate IgE. În cazul alergiilor de tip IgE, sistemul imunitar reacţionează la un anumit produs alimentar prin producerea de anticorpi IgE, aşa cum este histamina, care generează inflamaţii şi facilitează apariţia mâncărimilor, înroşirea pielii, eczemelor, dificultăţilor de respiraţie sau chiar şocului anafilactic.
La alergiile non-mediate IgE, pe care le au în special copiii, există alte părţi ale sistemului imunitar care reacţionează şi produc simptome, acestea fiind în special de natură gastrointestinală (diaree, vărsături, constipaţie, flatulenţă). Nu implică, însă, producerea de anticorpi IgE. Un om poate avea atât alergii alimentare de tip IgE, cât şi alergii non-mediate IgE.
Simptomele alergiilor alimentare pot apărea de la câteva minute până la câteva ore (acestea fiind însă situaţii rare, în special în cazul copiilor) de la ingerarea unui aliment care conţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare. Aceste simptome pot fi uşoare, severe sau, uneori, chiar fatale.
Mai jos aflaţi ce simptome pot să apară în cazul alergiilor alimentare: