Acest tip de cancer este mai probabil să apară la persoanele în vârstă, însă există mulţi alţi factori de risc asociaţi cu apariţia acestuia, cum ar fi factorii genetici şi stilul de viaţă. Dintre acestea, unul dintre factorii de risc cei mai discutaţi în mediul medical este dieta – referindu-se în mod specific la obiceiurile alimentare vicioase care adesea duc şi la obezitate.
Numeroase studii au indicat faptul că o dietă prea bogată în carne roşie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal. O analiză a dovezilor care susţin această legătură arată că de fapt consumul de carne roşie poate fi legat direct sau chiar şi indirect de incidenţa cancerului colorectal deoarece o dietă bogată în carne presupune un nivel scăzut de legume, fructe şi fibre.
Un studiu al populaţiilor din Italia de Nord a arătat că persoanele care mănâncă frecvent carne roşie alături de ouă, brânză şi alte alimente grase – precum şi amidon rafinat – au avut un risc aproape de două ori mai mare de a dezvolta cancer rectal sau de colon spre deosebire de cei care au favorizat o dietă bazată pe legume şi fructe.
Cercetările mai recente au arătat de asemenea că un consum zilnic de 100 gr de carne sau de carne roşie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal de până la 12-17%.
Un raport publicat în 2015 de Agenţia Internaţională pentru Cercetare asupra Cancerului a subliniat faptul că fiecare porţie de 50 de grame de carne prelucrată, cum ar fi baconul sau salamul, consumată zilnic, creşte riscul unei persoane de a dezvolta cancer colorectal cu până la 18% .
Aceste dovezi au determinat oamenii de ştiinţă specialişti să clasifice carnea procesată ca fiind cancerigenă (sau cu risc cancerigen) pentru oamenii care o consumă.
Continuarea pe CSID.