Dr. Silviu Iştoc îţi prezintă care sunt semnele la care trebuie să fii atentă, în încercarea de a nu confunda semnele timpurii ale sarcinii cu sindromul premenstrual.
„Sânii pot fi extrem de dureroşi chiar la o săptămână sau două după concepţie. Corpul produce atât de mult estrogen şi progesteron la începutul sarcinii încât glandele mamare încep deja să crească. Această creştere a hormonilor din corp determină sânii să reţină mai multe lichide şi să se simtă sensibili la atingere, senzaţie de durere sau sensibilitate ca cea normală a sindromului premenstrual”, explică dr. Silviu Iştoc.
Multe femei găsesc aceste simptome timpurii comune ale sarcinii ca fiind simptome ale sindromului premenstrual. De fapt, aceste senzaţii sunt cauzate de modificări hormonale şi de creşterea în volum a uterului. Când vine vorba de crampe abdominale, acest semn de sarcină este de fapt declanşat de implantare – când oul fertilizat se ataşează la peretele uterin. Uterul se poate extinde puţin acum (de aici crampele) pentru a se pregăti pentru extinderea sa masivă în următoarele nouă luni.
Dacă observi că „menstruaţia” pare mai scurtă sau diferită de cea obişnuită, poate fi un semn de sarcină. Când ovulul fertilizat se implantează în mucoasa moale a uterului, la aproximativ şase până la 12 zile după concepţie, s-ar putea să apară sângerări vaginale care nu sunt cantitative şi care nu durează atât de mult ca o menstruaţie normală. Acest lucru este inofensiv, dar dacă bănuieşti că poţi fi însărcinată, anunţă medicul dacă experimentezi acest simptom.