În această categorie a alimentelor nesănătoase consumate frecvent în post intră şi napolitanele, dulcele care mai alină din poftele lumeşti în această perioadă. Chiar dacă nu conţin lapte, ouă sau unt, dulciurile de post, nu numai napolitanele, au la bază grăsimi vegetale hidrogenate, făină, amidon de porumb, sirop de fructoză, zahăr rafinat şi afânători, ingrediente deloc indicate într-un regim alimentar sănătos.
Consumate în exces şi pe o perioadă îndelungată, cum ar fi intervalul de mai bine de o lună până la Crăciun, napolitanele şi celelalte alimente de post contraindicate favorizează acumularea kilogramelor, fluctuaţiile glicemiei dar şi depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Nu mai spunem de E-uri, care se găsesc cu duiumul în toate produsele alimentare, iar cele de post nu fac excepţie. Acestea au rolul de a îmbunătăţi gustul, aspectul sau textura alimentelor şi de a le lungi temrmenul de valabilitate, dar studiile arată că ingerarea lor pe termen lung poate avea efecte cancerigene.
Dar să revenim la napolitanele de post! Cum spuneam, grăsimile hidrogenate sunt cele spre care ar trebui să ne îndreptăm atenţia, pentru că acestea sunt vinovate de creşterea colesterolului „rău”, cel care este principalul responsabil de instalarea bolilor cardiovasculare.
Continuarea pe CSID.