Noua staţie are trei sterilizatoare de mare capacitate şi unul de capacitate mică pentru urgenţe. Are două sterilizatoare rapide cu plasmă şi trei maşini de spălat instrumentarul, potrivit reprezentaţilor Spitalul Universitar. Întreaga aparatură din Staţia Centrală de Sterilizare este monitorizată de la distanţă, în timp real, de către producător care poate interveni în orice moment în cazul apariţiei vreunei erori în funcţionare. Întregul instrumentar se va spăla de acum mecanizat, scrie Mediafax.
„Este un proiect pe care ni l-am asumat încă de anul trecut. Investiţia a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Înseamnă că avem o staţie în care se spală tot instrumentarul din spital, se dezinfectează. Instrumentarul se spală automat, nu se mai folosesc metodele vechi de sterilizare. După ce acestea sunt spălate şi curăţate, vor intra într-un amplu proces de sterilizare conform noilor normative. Staţia este similară cu cea a Spitalului Karolinska University Hospital din Suedia”, a declarat, joi, Adriana Nica, managerul SUUB.
Potrivit şefei SUUB, şi înainte de inaugurarea acestei noi staţii, sterilizarea era sigură.
„Sterilizarea a fost sigură şi înainte, pentru că nu ne jucăm cu viaţa oamenilor, însă acum procesul prin care aceste instrumentare chirurgicale sunt sterilizate are o valabilitate mai mare (….) Se sterilizează şi măştile care se folosesc în anestezie special astfel încât ele să nu se degradeze”, a mai declarat Nica.
Directoarea Spitalului Universitar din Bucureşti, Adriana Nica, a declarat, recent, într-o conferiţă de presă susţinută în urmă cu o săptămână, că de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecţii nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi.