Convoi de căruţe trase de cai spre Alba Iulia pentru a reface traseul participanţilor la Unire

14 11. 2018, 16:30
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, iniţiatorul proiectului, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că participanţii vor fi incluşi în parada populară care va fi organizată la Alba Iulia la 1 decembrie pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, scrie Mediafax.
 
”Este un proiect depus de Consiliul Judeţean Maramureş şi aprobat de comitetul interministerial pentru Centenar care constă în deplasarea unui convoi de zece căruţe trase de câte doi cai din Sighetu Marmaţiei până la Alba Iulia, pe o distanţă de peste 300 de km, pentru a reface, simbolic, traseul celor care au participat la Unirea din 1918. În deschiderea convoiului vom avea şi doi călăreţi. Plecarea va avea loc în 22 noiembrie, dată la care vom marca împlinirea a 100 de ani de la adunarea populară care a avut loc la Sighetu Marmaţiei, în cadrul căreia au fost aleşi delegaţii pentru Alba Iulia. Convoiul va prelua şi trei steaguri de la Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi de la Cicârlău, despre care se presupune că au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia în 1918. Vom fi peste 100 de persoane în acest convoi, îmbrăcate în costume populare, iar când ajungem la Alba Iulia, în 1 decembrie, vom fi incluşi în parada populară care va fi organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”, a spus Dăncuş.
 
Potrivit acestuia, înaintea plecării din Sighetu Marmaţiei va fi organizată o şedinţă festivă la care vor participa toţi reprezentaţii autorităţilor publice din Maramureşul istoric – consilieri locali, judeţeni, primari, reprezentanţi ai Prefecturii, urmată de un ceremonial militar şi religios.
 
”Pe traseu, vom avea mai multe opriri, printre care la Şişeşti, unde a slujit ca preot Vasile Lucaciu, la Şomcuta Mare, Baia Mare, intrăm în judeţul Cluj, cu opriri la Dej şi Tureni, apoi în judeţul Alba ne vom opri la Aiud. Cei din convoi vor reprezenta toate regiunile etnografice ale Maramureşului – Ţara Lăpuşului, Ţara Codru – Chioar, Maramureşul istoric, fiind vorba despre primari de localităţi, consilieri, reprezentanţi ai unor asociaţii artistice şi culturale”, a subliniat Doru Dăncuş.
 
Momentele deplasării pe traseul spre Alba Iulia vor fi marcate zilnic cu fotografii, filmuleţe video şi informaţii pe pagina de Facebook ”Maramureş Centenar”.