Gripa este una dintre cele mai comune boli ale sezonului rece, care se răspândeşte cu uşurinţă şi provoacă o grămadă de neplăceri. Cu toate acestea, la pachet cu gripa vehiculează şi o varietate de mituri pe care am decis să le elucidăm astăzi pentru tine. Află în continuare care sunt beneficiile vaccinului antigripal şi care sunt cele mai cunoscute mituri legate de gripă!
MIT: Gripa poate fi luată prin vaccinul antigripal
Nu, nu poţi. Într-adevăr acest zvon vechi nu va înceta niciodată să vehiculeze prin popor, indiferent cât de frecvent încearcă experţii să îl demonteze. „Vaccinul antigripal este creat din particule virale moarte, iar din moment ce virusul nu trăieşte, acesta nu te poate infecta”, explică Holly Phillips, medic specializat în medicină internă la un spital din New York City şi contribuitor medical la WCBS News. Versiunea cu pulverizare nazală a vaccinului, numită FluMist (aprobată de FDA pentru copii şi adulţi cu vârste cuprinse între 2 şi 49 de ani, care sunt sănătoşi, excluzând femeile însărcinate) conţine o variantă criptată a virusului gripei. Cu toate acestea, nu te poate face să te îmbolnăveşti, spune dr. Phillips. Această concepţie greşită poate rezulta din faptul că durează 2 săptămâni pentru ca organismul tău să formeze anticorpi împotriva vaccinului şi să te protejeze pe deplin. Deci dacă se întâmplă să iei o răceală sau o gripă înainte sau imediat după administrarea vaccinului, nu blama această experienţă!
MIT: Gripa nu afectează persoanele tinere şi sănătoase
Este adevărat că gripa este mai periculoasă pentru copii, persoane în vârstă şi cele care suferă de anumite boli, însă nu înseamnă că cei tineri şi sănătoşi nu pot avea simpome severe. Experţii recomandă ca toată lumea să facă vaccinul antigripal, de preferinţă la începutul sezonului de gripă. Chiar dacă nu te afli într-un grup cu grad ridicat de risc, vaccinul poate împiedica transmiterea virusului la persoane mai vulnerabile. Chiar dacă nu interacţionezi în mod regulat cu copiii sau vârstnicii, este important să îţi rupi din timp pentru a merge să faci vaccinul antigripal. Nu poţi transmite un virus pe care nu l-ai luat niciodată şi este vital să gândim cu toţii astfel, pentru a minimiza riscul.
MIT: Gripa presupune şi probleme de natură digestivă
Stresul digestiv este rareori unul dintre simptomele gripei. Aşa-numita „gripă la stomac” este un termen care se referă la un grup de viruşi care provoacă în primul rând vărsături şi diaree, spun specialiştii. Aceste virusuri nu sunt gripa propriu-zisă, dar este bine de reţinut că nici nu înseamnă faptul că gripa nu poate duce uneori la probleme gastro-intestinale; unii pacienţi suferă de greţuri şi chiar de vărsături. Dacă dezvolţi aceste simptome fără niciun tip de gripă clasică, probabil că ai de-a face cu un germen complet diferit.