De ce apare anemia feriprivă în special la femei
Anemia feriprivă se caracterizează prin încărcarea redusă cu hemoglobină a hematiilor. Apare la persoanele care primesc prin alimentaţie cantităţi insuficiente de fier, la cele cu absorbţie defectuoasă de fier prin intestin, la cele la care consumul de fier este crescut (gravide, fete la pubertate etc.), precum şi în utilizarea defectuoasă a fierului (tumorile maligne şi infecţii). Deficitul de fier este cel mai răspândit deficit mineral din lume şi conduce la apariţia anemiei al bărbaţi, femei şi copii.
Anemia feriprivă: surse de fier
O mare mare parte a fierului din organism se găseşte în hemoglobină. Hemoglobina este componenta globulelor roşii care le permite acestora să transporte oxigenul către ţesuturile corpului. Fierul este o componentă importantă a hemoglobinei şi a mioglobinei din celulele musculare. De asemenea, este necesar pentru formarea multor enzime din organism. În corp, fierul este reciclat. Când globulele roşii mor, fierul din ele este recuperat şi ajunge din nou la măduva osoasă, unde este refolosit pentru producţia de noi globule roşii. O cantitate mică de fier se pierde zilnic din organism, în principal din celulele ce se descuamează la nivelul mucoasei intestinale. Această cantitate este de obicei înlocuită prin cele 1-2 miligrame de fier absorbite zilnic din alimenţie.
Anemia feriprivă: alimente bogate în fier
Alimentele conţin două tipuri de fier – sub formă de hem (în produsele alimentare de origine animală) şi în alte forme (în majoritatea alimentelor şi în suplimentele cu fier). Fierul care nu se găseşte sub formă de hem reprezintă peste 85% din fierul conţinut în dieta obţinută. Însă acesta se absoarbe în proporţie de sub 20%. Absorbţia este crescută atunci când fierul este consumat împreună cu proteine animale şi cu vitamina C. Fierul din carne se absoarbe mult mai bine. Aşadar, în cadrul acestui tip de anemii alimenţia joacă un rol important, deoarece lipsa de fier se poate regla prin diete ce abundă în alimente fier cum ar fi ouă, carnea roşie, tofu, spanacul, broccoli, mazăre, cereale integrale, ficat atenţie la sursa ficatului, ideal să fie din surse ecologice).
Continuarea pe CSID.