Comparativ cu tabloul autodistrus, alte opere semnate Banksy au preţuri rezonabile

25 10. 2018, 16:18
Licitaţia organizată miercuri la casa Artcurial din Paris a atras o mulţime de amatori, însă preţurile obţinute de operele de artă au fost adjudecate pentru sume rezonabile, scrie Mediafax.
 
Cea mai scumpă operă, din cele 133 de loturi disponibile, a fost o serigrafie intitulată „Stop and Search”, adjudecată pentru 65.000 de euro. O altă serigrafie, „Soup Can (Yellow/Emerald/Brown)”, a fost vândută pentru 46.800 de euro, iar o a treia, „Queen vic”, o ironie la adresa reginei Victoria şi părerilor acesteia despre homosexualitate, a fost adjudecată pentru 11.700 de euro.
 
Sumele sunt „modice” faţă de cea de 1,185 de milioane de euro obţinută, pe 5 octombrie, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la Londra, de „Girl with Balloon”. Imediat ce a fost anunţată suma finală de vânzare, opera s-a autodistrus cu ajutorul unui mecanism ascuns în rama ei, imaginea fiind decupată în fâşii verticale.
 
Pentru că are o istorie specială, valoarea acestei opere de artă ar putea să fie în prezent de peste două milioane de euro, potrivit specialiştilor.
 
Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.
 
Banksy a apărut în documentarul „Exit Through the Gift Shop”, pe care l-a şi regizat şi în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.
 
Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.
 
Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.
 
În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.
 
În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.
 
În luna ianuarie 2015, o colecţie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitaţie organizată în Marea Britanie.