Cauzele balonării şi cum o putem evita

25 10. 2018, 12:00
Balonarea: cele mai frecvente cauze
Gazul este cea mai frecventă cauză a balonării, acesta se acumulează în tractul gastrointestinal atunci când are loc înghiţirea aerului, în timpul mesei. Sunt unii oamenii care fie mănâncă prea repede, fie beau prea repede şi aşa înghit aer, iar alimentele ajung în stomac nedigerate corect. De asemenea, obieciul de a mânca la ore întâmplătoare, dar şi fumatul, pot duce la instalarea balonării abdominale.
Atenţie! Dacă balonarea devine constantă şi este asociată cu simptome precum scădere bruscă în greutate, senzaţia de greaţă, tulburări de scaun, febră este posibil ca aceasta să fie determinată de o afecţiune gravă încă nediagnosticată.
 
Afecţiuni care au ca simptom balonarea abdominală
• Cancer ovarian. În situaţia în care balonarea este asociată cu durerea de ovare, constipaţie sau disconfort abdominal trebuie să mergi la medic, fiindcă este posibil ca în spatele simptomului de balonare să fie o tumoră ovariană
• Boala hepatică – balonarea apare ca urmare a funcţionării incomplete a colecistului.
• Insuficienţa renală sau cea cardiacă congestivă
• Boala celiacă
• Boala inflamatorie a intestinului, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn
• Insuficienţă pancreatică. Balonarea este primul simptom de inflamare a pancreasului.
• Intoleranţa la lactoză produce deseori simptome gastro-intestinale precum gaze, balonare
 
Balonarea abdominală: cum poate fi prevenită sau tratată
Un rol foarte important îl are schimbarea stilului de viaţă. De multe ori, simptomele balonării abdominale pot fi diminuate sau chiar împiedicate prin adoptarea câtorva modificări simple ale stilului de viaţă, cum ar fi scăderea în greutate – în cazul persoanelor supraponderale, renunţarea la fumat şi educarea de a mânca corect, de a mesteca mâncarea încet şi de a avea mese la ore regulate. Se va evita guma de mestecat fiindcă poate duce la înghiţirea aerului suplimentar, care la rândul său poate conduce la balonare. Nu bea apa în timpul mesei, deoarece este diluat sucul gastric, iar digestia este îngreunată. Fă mişcare sau exerciţii uşoare, cum ar fi plimbarea după masă, pentru că aceasta stimulează peristaltismul intestinal. Trebuie limitat consumul de băuturi carbogazoase şi se pot administra probiotice la recomandarea farmacistului sau a medicului. Nu în ultimul rând, alimentele care au un conţinut ridicat de sodiu în compoziţie determină retenţia de lichide în organism – o altă cauză a balonării, de aceea este indicat să limitezi consumul de sodiu – maximum o linguriţă de sare pe zi.
Dacă toate aceste măsuri nu te-au ajutat trebuie să mergi la medicul specialist gastroenterolog pentru investigaţii amănunţite şi tratament adecvat. În urma rezultatelor analizelor medicul îţi poate recomanda antibiotice sau/şi antispastice.
 
Continuarea pe CSID