Să mergi la restaurant este un răsfăţ bine meritat. Cu toţii, de la mic la mare simţim nevoia să mâncăm ceva nou, ceva gustos, să ne îmbrăcăm frumos, să vedem alţi oameni, să avem un decor deosebit, să avem sentimentul că ne răsfăţăm, să scăpăm de grija gătitului, de stresul spălatului de vase. Dacă am rezolvat problema cine spală vasele, cine curăţă totuşi meniurile de la restaurant?
Cum adică cine ”spală meniurile” de la restaurant? M-am întrebat asta după ce am deschis un meniu generos al unui restaurant cu mulţi ani de tradiţie, meniu ultra-folosit şi cu multe urme de mâncare la propriu. Meniul prezenta şi un miros specific, de vechi. Am încercat să nu stric seara companionilor mei, dar am cercetat ce poate ascunde o simplă listă de bucate a unui restaurant, un obiect atins de mii sau chiar zeci de mii de oameni în ani de zile. Ei bine, se pare că indiferent de cât de frumoase, cu coperţi din piele sau din carton, strălucitor sau mat, s-a constatat că meniurile sunt cele mai murdare obiecte dintr-un restaurant. Nu, nu capacul de la toaletă cum v-aţi putea gândi! Un meniu capturează aproape peste 180.000 de bacterii, conform unui studiu condus de ABC News desfăşurat acum 8 ani în SUA. Să ridice mâna sus cine nu a deschis măcar o dată un meniu ”unsuros”?
Totuşi şi felul în care sunt afişate meniurile se schimbă. Este adevărat, mai rar, dar există şi restaurante care nu am un meniu propriu zis, tip carte. Pe tablă, lista preparatelor se scrie cu creta. Am mai întâlnit şi restaurante mici şi nonconvenţionale în care lista preparatelor şi a băuturilor era trecută pe o hârtie mare care apoi ţinea loc de faţă de masă. Ori la restaurante cu stele Michelin nu comanzi tu ce mănânci, bucătarul şef stabilieşte. Aşa că poţi primi o hârtie mică sau chiar o carte poştală cu lista – pe principiul suvenir. Nu intrăm în polemici acum despre tăierea copacilor, risipirea hârtiei şi nici despre reciclare.
Surse de boli contagioase – solniţa de sare, solniţa de piper
Aceleaşi studiu publicat de ABC News, menţiona că până şi solniţa de sare are peste 11.500 de bacterii. Aici am putea include şi alte recipientedintr-o olivieră (ulei, oţet, piper). Acum fiecare îşi poate face un calcul în gând de câte ori şi-a lăsat copiii să se joace cu solniţele de sare şi piper la restaurant? De ce se adună atât de multe bacterii? Se pare că solniţele sunt reumplute cu sare şi piper regulat, dar nu sunt igienizate de fiecare dată.