Care sunt cauzele sângerărilor gingivale
În cele mai multe cazuri, gingiile umflate şi sângerânde reprezintă un semn de gingivită, o problemă întâlnită frecvent şi care poate fi tratată relativ simplu. În alte cazuri, sângerarea gingiilor poate fi un semn al unui stil de viaţă mai puţin sănătos sau, din păcate, un simptom al unor afecţiuni mai grave, cum ar fi diabetul.
Gingivita
Sângerarea gingiilor poate fi un semn de gingivită, o afecţiune frecventă şi nu foarte gravă a gingiilor, cauzată de acumularea de placă bacteriană. “În cazul gingivitei gingiile se vor prezenta iritate, roşii şi umflate, sângerând la periaj. Problema poate fi tratată relativ uşor, printr-o igienă dentară mai riguroasă: periaj de cel puţin două ori pe zi, folosirea de apă de gură şi aţă dentară şi, bineînţeles, vizite regulate la medicul dentist”, recomandă specialistul ortodont.
O tehnică incorectă de periaj
În încercarea de a păstra sănătatea dinţilor, unele persoane pot avea o tehnică de periaj mult prea agresivă pentru gingii, care sunt făcute din ţesut delicat.
“Indiferent dacă se optează pentru o periuţă de dinţi manuală sau electrică, este recomandată alegerea uneia cu peri moi şi cu capete rotunjite. Pentru a curăţa eficient dinţii şi gingiile sunt indicate în timpul periajului mişcările blânde, circulare, pentru a evita iritarea gingiilor şi, implicit, senzaţia de durere, sângerarea sau chiar retracţia gingivală”, spune dr. Mihaela Dan.
Consumul de tutun
Utilizarea ţigărilor şi a altor produse din tutun poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea gingivală. Studiile arată că fumatorii au mult mai multe şanse de a dezvolta boli ale gingiilor, favorizând sensibilitatea lor şi chiar sângerarea la periaj.
Continuarea pe CSID.