Un studiu confirmă că există o legătură strânsă între dietă şi depresie
Echipa de cercetare, condusă de Zoltan Sarnyai, Robyn Mc Dermott şi Maximus Berger, a studiat legătura posibilă între depresie şi dietă pe o insulă din Strâmtoarea Torres, unde mâncarea de tip fast-food este disponibilă, şi de pe o insulă mai izolată, unde nu există distribuitori de acest tip de mâncare, scrie Medical Xpress.
Echipa a intervievat circa 100 de oameni de pe fiecare insulă.
„I-am întrebat despre dieta lor, i-am analizat pentru nivelurile de depresie şi le-am luat mostre de sânge. Aşa cum era de aşteptat, cei de pe insula izolată, fără fast-food, au un consum mai ridicat de peşte decât ceilalţi”, a precizat Berger.
Cercetătorii au identificat 19 persoane care au simptome depresive moderate spre severe, dintre care 16 erau de pe insula unde mâncarea de tip fast-food este disponibilă.
„Oamenii cu simptomele depresive era mai tineri şi consumau mai multă hrană procesată”, adaugă Berger.
De asemenea, cercetătorii au analizat mostrele de sânge în colaborare cu savanţii de la University of Adelaide, găsind diferenţe între nivelurile a doi acizi graşi la oamenii care trăiesc pe cele două insule.
„Nivelul acizilor graşi asociat cu depresia este mai ridicat la persoanele de pe insula unde hrana fast-food este disponibilă, iar nivelul acizilor graşi asociaţi cu protecţia împotriva depresiei era mai ridicat la persoanele de pe insula izolată”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Depresia, afecţiunea de care suferă tot mai mulţi oameni, are o soluţie simplă