În mod obişnuit, oamenii au trăit în grupuri mici, în jurul a o sută de indivizi, dar studiul sugerează că abilităţile de recunoaştere facială ne permit să recunoaştem mii de feţe pe care le întâlnim, atât în interacţiunile sociale cât şi în media, scrie Science Daily.
„Studiul nostru s-a concentrat pe numărul de feţe pe care oamenii le cunosc”, a precizat Rob Jenkins, autor al acestui studiu.
„Abilitatea de a distinge indivizi este desigur importantă – ne permite să monitorizăm comportamentul oamenilor în timp şi să îl modificăm pe al nostru în consecinţă”, a adăugat acesta.
În cadrul studiului, participanţii au petrecut o oră notând câte feţe din viaţa personală cunosc – inclusiv persoanele cu care au mers la şcoală, colegi şi familie. Au făcut acelaşi lucru cu feţele faimoase, precum actorii, politicienii şi alte figuri publice.
Participanţilor li s-a părut uşor la început să vină cu multe feţe, dar odată cu trecerea timpului, sarcina a devenit mai dificilă. Schimbarea de ritm le-a permis cercetătorilor să estimeze când participanţii puteau termina de notat.
De asemenea, participanţilor li s-au arătat imagini cu persoane faimoase şi au fost întrebaţi care dintre ele pot fi recunoscute.
Rezultatele arată că participanţii ştiau între 1.000 şi 10.000 de feţe.
„Diferenţa mare poate fi explicată prin aptitudinea naturală a oamenilor de a recunoaşte feţe. Există diferenţe în cât de multă atenţie acordă cineva feţelor şi cât de eficient procesează informaţia”, a precizat Jenkins. „Poate reflecta şi diferite medii sociale – unii participanţi au crescut în zone mai dens populate”, a adăugat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce sunt feţele oamenilor aşa de diferite între ele?
Totul despre memorie: cum funcţionează şi de ce uităm unele lucruri, dar ne amintim altele
Memoria musculară este cât se poate de reală – ceea ce reprezintă o veste bună pentru toţi