Efectele radioterapiei şi importanţa suportului psihologic

19 10. 2018, 10:00
În plus, evoluţia terapiilor oncologice din ultimii zeci de ani, colaborarea interdisciplinară şi accesul la informaţie al pacienţilor ar putea reduce numărul de cazuri de cancere avansate şi ar putea creşte semnificativ speranţa de viaţă. Pentru a afla cum au evoluat terapiile oncologice, am stat de vorbă cu medicul Valentin Cernea, prorector al UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu 40 de ani de experienţă în radioterapie, care profesează în Cluj-Napoca şi Braşov.
 
Cancer: cum a evoluat tratamentul
CSÎD: Cum au evoluat terapiile şi metodele de diagnostic în acest domeniu?
 
Conf. dr. Valentin Cernea: Este o întrebare foarte interesantă, dar care necesită, în acelaşi timp, un răspuns complex. Totdeauna le-am spus studenţilor şi rezidenţilor că generaţia medicilor de vârsta mea a văzut, probabil, cele mai mari evoluţii în oncologie. Vă dau un exemplu: primul tratament reuşit cu citostatice pentru cancer testicular în stadiu metastatic a fost realizat în anul 1982, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, de maestrul Nicolae Ghilezan, mentorul meu.
 
Acel pacient prezenta numeroase metastaze la plămâni, dar a fost vindecat cu ajutorul chimioterapiei, iar acum este un medic de succes în Alba Iulia, cu care de altfel ţin legătura. Înainte de acest eveniment de o uriaşă importanţă, nu puteai decât să asişti pacienţii, care nu aveau altă soluţie decât moartea.
 
O altă etapă importantă în evoluţia tratamentului oncologic a constat în creşterea performanţelor echipamentelor de radioterapie. Acum se pot distribui doze mari în volume restrânse şi foarte bine circumscrise. La începutul carierei mele, asemenea scenariu era de neînchipuit.
Nu în ultimul rând, ca să ajungem şi în zilele noastre cu acest mic istoric de oncologie, aş aminti tratamentele moleculare ţintite şi cele imunologice.
 
Ca urmare a dezvoltării imagisticii, au apărut însă noi terapii oncologice, precum proton-radioterapia sau hadron-terapia, care au eficacitate biologică şi o distribuţie spaţială mult mai eficiente decât radiaţiile X, evitându-se astfel iradierea ţesuturilor sănătoase.
Însă cancerul nu va putea fi eradicat niciodată, oricâte terapii ar apărea şi oricât de atenţi am fi la stilul de viaţă pe care îl avem. Poate fi diminuat, se poate ajunge la cazuri izolate, dar niciodată nu va fi eliminat complet. Fac parte din generaţia de medici care au făcut primele vaccinări antirujeolice, în ‘79. Zeci de ani nu s-a mai vorbit de rujeolă, până acum. Asta ca să susţin ideea că niciodată cancerul nu va putea fi eradicat în totalitate. Dispare ceva, apare altceva.
 
Continuarea pe CSID.