Dimensiunea şi structura unui oraş poate influenţa epidemiile de gripă
Cazurile de gripă ating un număr maxim iarna în anumite zone din SUA pentru că aerul este mai uscat. Ariditatea ajută virusurile să supravieţuiască o perioadă mai îndelungată, permiţându-le să infecteze mai mulţi oameni, scrie Science News.
Totuşi, după analizarea datelor cu privire la cazurile de gripă relatate din 2002 până în 2008 în 603 de oraşe din SUA, cercetătorii au găsit că dimensiunea şi structura unui oraş joacă de asemenea un rol important în evoluţia unei epidemii.
Oraşele mai mari cu densitate mai ridicată a populaţiei au fost asociate cu o creştere constantă a cazurilor de gripă în sezon. Oraşele mai mici cu o densitate mai scăzută a populaţiei au avut un sezon de gripă cu o creştere însemnată iarna.
„Înţelegerea modului în care dimensiunea şi structura oraşelor influenţează răspândirea bolilor ne poate ajuta să prezicem şi să controlăm epidemiile”, a precizat Benjamin Dalziel de la Oregon State University din Corvallis, SUA, coautor al acestui studiu.
Se cunoaşte că o varietate mare de factori influenţează transmiterea virusului gripal într-o anumită zonă, de la umiditate la mutaţii genetice pe care virusurile le pot suferi. În general, oraşele cu o intensitate ridicată a sezonului de gripă, în care numărul de cazuri se ridică la un maxim, tind să fie în partea estică a ţării, unde există fluctuaţii mai mari ale umidităţii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Persoanele care suferă de gripă sunt expuse şi riscurilor cardiace, conform unui nou studiu
Gripa din 1918: cronica unui dezastru neanunţat
Metoda simplă prin care poţi combate gripa. Starea de bine te ajută să scapi de boală