„Nu crede ce vezi în filme”, a precizat Jane (fosta) Hawking la Henley Literary Festival din Oxfordshire, Anglia, în timp ce promova noua carte a sa, ”Cry to Dream Again” publicată de Alma Books, informează The Guardian.
Filmul, lansat în 2014, a fost bazat pe memoriile lui Jane „Travelling to Infinity: My Life with Stephen”, carte publicată de editura Alma Books în 2008.
Aceasta a spus producătorilor să nu se îndepărteze de la memoriile sale, dar nu au ascultat, iar menţinerea unei limite de timp a adus inexactităţi. Spre exemplu, a spus că a omis realităţile cotidiene ale grijei pentru un soţ cu scleroză laterală amiotrofică. „Îmi pare rău să spun că niciuna dintre aceste călătorii lungi – cu toată organizarea cu un membru cu dizabilităţi severe şi, de asemenea, cu îngrijirea de zi cu zi – nu apare în Teoria Întregului”, a precizat aceasta. „Am dorit o versiune rapidă care să reprezinte aceste aspecte ale vieţii, dar mi s-a spus că nu este posibil din cauza limitelor de timp”, a adăugat Jane.
Cei doi au fost căsătoriţi timp de 30 de ani, începând cu 1965, la doi ani după ce Stephen Hawking a fost diagnosticat cu această condiţie. Jane a trebuit să aibă grijă nu numai de soţ, ci şi de cei trei copii.
Alte inexactităţi şi omisiuni din film au fost locul în care cei doi s-au întâlnit prima dată – a fost în St. Albans în Hertfordshire, Anglia, nu la Universitatea Cambridge, aşa cum arată filmul.
De asemenea, filmul a modificat terminarea relaţiei. În loc de o despărţire frumoasă, reciprocă şi sentimentală, aşa cum arată filmul, cartea lui Jane scoate la iveală că a fost vorba despre o deteriorare îndelungată a relaţiei care a culminat cu o ceartă într-o vacanţă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Şapte lucruri surprinzătoare despre Stephen Hawking pe care puţini le cunosc
Ultima lucrare a lui Hawking poate fi cheia către înţelegerea teoriei universurilor paralele