Home » D:News » Vitamina E: surse, beneficii şi riscuri

Vitamina E: surse, beneficii şi riscuri

Vitamina E: surse, beneficii şi riscuri
Publicat: 07.10.2018
Vitamina E este un nutrient vital pentru un organism sănătos. Acesta se regăseşte într-o multitudine de alimente şi suplimente. Cea mai bună modalitate de consumare a vitaminei este prin intermediul unei alimentaţii sănătoase.

Surse de vitamina E

Vitamina E face parte din familia compuşilor solubili în grăsimi. „Apare în mod natural în opt forme diferite, inclusiv patru tocoferoli (alfa, beta, gamma şi delta) şi patru tocotrienoli. Alfa tocoferolul este cea mai comună şi cea mai puternică formă a vitaminei”, a declarat Elizabeth Somer, dietetician. 

Sursele bune de vitamina E sunt alunele, migdale şi alunele de pădure, dar şi uleiurile vegetale, precum uleiul de floarea soarelui, soia şi sofrănel. De asemenea, legumele cu frunze precum spanacul sau broccoli sunt o sursă de vitamina E, informează Live Science

Cantitatea necesară de vitamina E

Sunt recomandate 15 miligrame de vitamina E sau (22,4 unităţi internaţionale) pentru persoanele de peste 14 ani. Femeile ce alăptează au nevoie de 19 miligrame. Dozele mai mici de 1.000 de miligrame sunt considerate sigure pentru majoritatea adulţilor. În cazul copiilor cu vârste până la 6 luni sunt recomandate 4 miligrame, iar pentru cei de până la un an sunt recomandate 5 miligrame. Pentru vârste cuprinse între 1 şi 3 ani, 4 şi 8 ani şi 9-13 ani sunt recomandate 6 miligrame, 7 miligrame şi respectiv 11 miligrame. 

Mare parte din populaţie reuşeşte să obţină o cantitate suficientă de vitamina E dintr-o dietă sănătoasă. 

Deficienţa de vitamina E

Deficienţa de vitamina E este foarte rară. Copiii şi nou-născuţii cu probleme ale absorbţiei grăsimilor sau cei ce suferă de abetalipoproteinemie sunt predispuse la deficienţa de vitamina E. Anemia, miopatia scheletică, ataxia, neuropatia periferica, retinopatie sunt simptome ale altor deficienţe. 

Beneficiile vitaminei E

Includerea surselor de vitamina E în alimentaţie pot aduce multiple beneficii. Fiind un nutrient solubil în grăsimi, vitamina E este un antioxidant bun, ce ajută la protejarea celulelor. „Protejează celulele de degradare şi ar putea ajuta la diminuarea riscului apariţiei unor multiple probleme de sănătate, de la cele cardiace la cancer şi chiar demenţă”, a declarat Somer. 

De asemenea, vitamina E este vitală pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, fiind un bun antioxidant care poate ajuta celulele să lupte împotriva infecţiilor. Vitamina joacă un rol important în producerea prostaglandinei, ce ajută la reglarea unor procese ale organismului, precum tensiunea arterială sau contracţiile musculare. Persoanele ce suferă de boala Crohn, fibroză chistică sau incapacitatea bilei din ficat în sistemul digestiv necesită consumarea suplimentelor de vitamina E solubilă pentru evitarea problemelor digestive. 

Riscurile consumului de vitamina E

Unele persoane pot fi sensibile la suplimentele ce conţin vitamina E, conform Clinicii Mayo. Consumarea suplimentelor de vitamina E poate produce diaree, ameţeli, crampe abdominale, slăbiciune, oboseală, dureri de cap sau erupţii cutanate. 

Depăşirea dozei de vitamina E poate provoca sângerări excesive, vedere înceţoşată, ameţeală, extenuare şi disfuncţie gonadală. 

Vă recoamndăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele și decorațiunile?
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele ...
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate