Limba română este în pericol în clasele minorităţilor naţionale, conform unui fost ministru al Educaţiei

04 10. 2018, 11:00

“Am constatat-o cu urechile mele. Am fost în clasele respective, am adresat întrebări simple pentru copii. Am auzit un deputat spunând că le-am adresat întrebări pentru adulţi. Mă întreb dacă salutul «la revedere» o fi pentru adulţi, că n-au putut răspunde nici la salut. Din punctul meu de vedere, este îngrozitor ca după cinci-şase ani de limbă română, câte patru ori pe săptămână, să nu poţi avea un mic dialog şi să spui că acest sistem trebuie conservat mai departe”, a precizat fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, într-o conferinţă de presă privind activitatea pe care a avut-o la minister, scrie Mediafax.

De asemenea, Popa a mai invitat parlamentarii care votează ordonanţe de urgenţă să meargă în şcolile respective, pentru a verifica situaţia.

“Nu verifică chiar nimeni ce se întâmplă la aceste clase? Îi invit pe toţi parlamentarii care vor trebui până la urmă să aprobe aceste ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, înainte de a le aproba, să meargă în clasele respective şi să vorbească cu elevii respectivi, să vadă care este nivelul de cunoaştere a limbii române. Şi apoi să voteze, în cunoştinţă de cauză. (…) Nu înţelegeau (n.r. – elevii) ce le vorbeam, şi nu am fost într-o clasă, dar în trei. Erau elevi de clasa a V-a şi a VI-a”, a mai adăugat fostul ministru.

Valentin Popa a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de ministru al Educaţiei. Decizia lui Valentin Popa a venit după ce UDMR i-a reproşat că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor o prevedere potrivit căreia orele de Limba şi literatura Română sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.