Sarea, beneficiile şi cum trebuie să o alegem

09 10. 2018, 12:00
Sarea este strict necesară pentru buna funcţionare a organismului. Totuşi, un regim fără sare poate fi recomandat în anumite cazuri, sub supraveghere medicală, dar soluţia ideală ar fi să mâncăm sănătos, cât mai puţine alimente procesate, folosind o sare de calitate.
 
Sarea: avantaje pentru sănătate
Sarea de mare nerafinată. Numită uneori sare marină gri, principalii săi componenţi sunt sodiul şi clorul. Ne oferă întreaga bogăţie a mării: magneziu biodisponibil, potasiu, calciu şi oligoelemente, printre care fierul. Este un aliment complet şi echilibrat.
 
Fleu de sel. Sub acţiunea vântului şi a soarelui, apa de mare se evaporă şi în urma ei rămâne sarea. Aşa numita fleu de sel- floare de sare- este sarea din stratul superior format la suprafaţa lagunelor sărate şi este foarte bogată în magneziu.
 
Sarea rafinată. Este o sare din care au fost eliminaţi mineralele cu ajutorul  unor substanţe chimice. Provine în general din saline. Este formată  aproape integral din clorură de sodiu, fără a mai pune la socoteală diverşii aditivi. Aceasta este sarea de mare obişnuită, căreia, de multe ori, i se adaugă iod. Trebuie evitată, deoarece demineralizeză corpul, saturează gustul şi exacerbează apetitul.
 
Fără excese. Regimul fără sare le este indicat persoanelor care urmează un tratament cu cortizon, fiindcă, în asociere cu sarea, acesta determină retenţia de apă. Regimul este deseori prescris în caz de insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială sau insuficienţă renală. Reducerea consumului de sare poate fi utilă în combaterea celulitei.
 
Continuarea pe CSID