Semnele că răceala poate ascunde alte boli

04 10. 2018, 12:00

E foarte uşor să te autodiagnostichezi cu răceală atunci când nu te simţi bine. Însă o răceală nu e întotdeauna doar o răceală. Este important să ştii să faci diferenţa între o răceală normală şi o situaţie medicală mai serioasă, care necesită atenţia unui medic.

Tu ştii care e diferenţa dintre răceală şi gripă?

Oricum, dacă ai cea mai mică îngrijorare că răceala ta nu este doar o răceală, ci ceva mai grav, mergi neapărat la medic. Mai ales dacă ştii că ai alergii, diabet, o boală a rinichiului, HIV sau o boală autoimună. Sau dacă eşti însărcinată ori ai peste 65 de ani. Pentru că o răceală comună poate afecta aceste categorii de oameni într-un mod diferit şi poate produce complicaţii serioase.

Simptome ale răcelii care pot ascunde alte boli

Ai aceste simptome de mai mult de 4 zile

O răceală banală trece de obicei de la sine în 3 sau 4 zile. Nasul înfundat, rinoreea (secreţii nazale), durerea în gât şi tusea sunt printre cele mai comune simptome ale răcelii. Totuşi, dacă aceste manifestări durează mai mult sau se înrăutăţesc, ar fi bine să faci o vizită medicului, pentru că pot fi semnele unei gripe sau ale mononucleozei, o boală infecţioasă provocată de virusul Epstein-Barr.

Simptomele dispar şi reapar la scurt timp

Când credeai că ai scăpat de răceală, simptomele neplăcute îşi fac din nou apariţia. În acest caz, e posibil să fie vorba despre o infecţie cu care se confruntă organismul. Sistemul imunitar este slăbit după o răceală şi dacă nu ai grijă de tine pot apărea complicaţii precum pneumonia, sinuzita sau faringita streptococică. Astfel de probleme de sănătate pot necesita administrarea de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului!

E cazul să programezi o consultaţie şi dacă simptomele au apărut la scurt timp după ce te-ai întors dintr-o călătorie într-o ţară exotică şi nu te-ai vaccinat. Există riscul ca simptomele să fie similare unor boli tropicale precum malaria sau febra tifoidă.

Citeşte continuarea pe CSID