Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest lucru reprezintă o problemă. Într-un raport recent, Naţiunile Unite au anunţat că din cauza consumului excesiv de alcool peste 3 milioane de persoane au murit în 2016, dintre care 370.000 de morţi au fost provocate de accidente rutiere, 150.000 din cauza autoagresiunii şi 90.000 din cauza violenţelor interpersonale. În cazul accidentelor rutiere produse pe fondul coonsumului de alcool, 187.000 dintre persoane au decedat deşi nu conduceau ele, potrivit InVerse.
Deşi se spune că un pahar de vin zilnic este benefic pentru sănătate, cercetătorii au publicat în mai multe studii efectele negative ale acestui obicei, chiar şi în cantităţi reduse. Deşi consumul moderat de alcool nu te poate ucide, specialiştii au descoperit că este asociat unei varietăţi de maladii. Totodată, diverse tipuri de cancer, boli infecţioase şi probleme mentale sunt alte cauze semnificative de deces asociate consumului excesiv de alcool.
„Toate ţările pot reduce considerabil costurile sociale şi de sănătate asociate consumului de alcool”, a declarat Vladimir Poznyak, coordonator al unităţii pentru Managementul Abuzului de Substanţe din cadrul OMS.
În prezent, ţările în care veniturile sunt mai ridicate sunt şi cele în care afecţiunile asociate consumului de alcool sunt mai des întâlnite. Rata acestor afecţiuni este mai crescută în Europa, urmată de America de Sud şi Nord.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: