Beneficiile consumului de avocado

21 09. 2018, 12:00
Avocado conţine până la  58% lipide, 34% glucide şi 8 % proteine. Grăsimile sunt de calitate, foarte puţin saturate. Furnizează organismului vitamina B6 (piridoxină), care intervine în sinteza neurotransmiţătorilor, substanţe care permit comunicarea între neuroni.
 
Avocado: avantaje pentru sănătate
Bun pentru piele. Acidul pantotenic ( sau vitamina B5), prezent în cantităţi mari în avocado, implicat în metabolismul lipidelor şi al glucidelor, îmbunătăţeşte calitatea epidermei.
 
Avocado este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina K (indispensabilă pentru coagularea  sângelui), dar şi de cupru, oligoelement necesar pentru formarea  hemoglobinei şi a colagenului. Taninuri, carotenoidă (în principal luteină) şi vitamina E, avocado conţine din belşug toţi aceşti antioxidanţi. Taninurile protejează lipidele sangvine de stresul oxidativ, vitamina E are proprietăţi antioxidante, dar şi cicatrizante, favorizând aspectul plăcut al pielii.
 
În plus, avocado favorizează absorbţia antioxidanţilor prezenţi în alte alimente. Astfel, s-a demonstrat că adăugând avocado la diverse alte produse culinare, creşte rata de absorbţie a carotenoidelor ( betacaroten şi licopen) din acestea din urmă. Această absorbţie sporită se datorează, se pare, materiilor grase din avocado.
 
Uşor digerabil. Avocado se digeră şi se asimilează uşor, fapt care permite difuzarea rapidă în organism a tuturor efectelor sale benefice.
 
Bogat în fibre. Cu cele 6-7 g de fibre la 100g de fruct, avocado este o bună sursă de fibre alimentare.
 
Maladii cardiovasculare. Cercetătorii au constat că avocado conţine cantităţi mari de fitosteroli, peste 80 mg la 100 de grame.  Aceste substanţe au o compoziţie similară cu cea a colesterolului animal, dar sunt benefici pentru sistemul cardiovascular.
 
În general, consumul de avocado este recomandat în situaţii diverse: convalescenţă, sarcină, surmenaj, colibaciloză, afecţiuni gastrice, intestinale, hepatobiliare. Previne bolile cardiovasculare şi întăreşte sistemul imunitar, mai ales la vârstnici.
 
Continuarea pe CSID.