Fântânile din Piaţa Unirii, inaugurate cu o tehnologie de ultimă oră care dirijează coregrafiile jeturilor de apă
Dezbaterile publice pe tema controversatului proiect de modernizare a fântânilor de la Unirii vor fi tranşate joi, 20 septembrie, când bucureştenii vor putea vedea cu ochii lor în ce măsură au fost păstrate elementele de arhitectură şi design şi care sunt intervenţiile arhitecţilor contemporani în redefinirea spaţiului identitar din inima Capitalei. Abordarea, susţine PMB într-un comunicat, a presupus un ”facelift” al fântânilor, care au numeroase caracteristici clasice, elementul sculptural central fiind păstrat şi integrat în totalitate în noul design, scrie Gândul.
Citeşte şi Apă pe Jupiter? Descoperirea ce poate creşte şansele dezvoltării ”vieţii exotice” pe gigantul gazos
Citeşte şi Cercetătorii au putut crea cea mai curată picătură de apă într-o încercare surprinzător de dificilă
Elementele nou-introduse fac trimitere către horă, alfabetul chirilic şi ceramica de Cucuteni. ”Fântâna centrală are integrate patru ”ecrane de apă”, orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă multimedia imensă pentru videoclipuri, dar şi proiecţii laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic în Europa”, spune Primăria Capitalei în comunicat.
Efectele speciale ale spectacolelor de apă şi lumină sunt obţinute prin tehnologia sistemului, monitorizat complet digital, care permite controlul oricărei unităţi individuale din intregul complex de 44 de fântâni independente dispuse pe 1,4 km, de la Piata Alba Iulia pana în Piata Constituţiei. Rezultatul modernizării va fi una dintre cele mai spectaculoase fântâni din Europa, cu jeturi de apă, parabolice şi verticale, care se rotesc în ritmul muzicii, angrenate într-un sistem controlat complet digital.
Construite la sfârşitul anilor ’80, Fântânile din Piaţa Unirii reprezintă unul dintre cele mai lungi de sisteme de acest fel din lume (1,4 km), cu o suprafaţă a apei de 16.200 m², unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei.
Primele acorduri din ”Simfonia Apei” joi, ora 20:00
Spectacolul inaugural, intitulat „Simfonia Apei”, va începe joi, la ora 20.00, la scena montantă în Parcul Unirii, pe acordurile Orchestrei Simfonice Bucureşti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, alături de pianistul Ştefan Doniga şi de dansatorii Ana Vişan şi Bogdan Iacob din cadrul „Gigi Căciuleanu Dance Company”. De la ora 21.00, bucureştenii prezenţi la eveniment vor putea asista la „un adevărat regal artistic, conceput astfel încât să ducă vizitatorii într-o călătorie prin 7 lumi care vor vorbi despre România – lumea apei, a focului, a pământului, a aerului, lumea vegetală şi lumea Centenarului, toate prefaţate de lumea astrală”.
Citeşte continuarea în Gândul.