Ce este dislipidemia şi care sunt cauzele afecţiunii
Dintre toate grăsimile pe care sângele le conţine în mod natural, cel mai des se vorbeşte în jurul nostru despre colesterol, valorile crescute ale acestuia fiind un ”bau-bau” modern, iar la capatul tunelului stă infarctul Pe lângă factorii genetici, alimentaţia de tip fast-food, mâncărurile semi-preparate, grăsimile alimale în exces, alcoolul, fumatul, sedentarismul, lipsa odihnei sunt incriminate atunci nivelul ”colesterolului rău” creşte. Acesta este doar un aspect al dereglării nivelului de grăsimi în sânge. Atunci când nivelul grăsimilor în sânge se alterează se acordă diagnosticul de dislipidemie.
Cele mai comune forme de dislipidemie implică un nivel ridicat al colesterolului LDL (aşa numitul colesterol rău) sau/şi un nivel scăzut al HDL (aşa numitul colesterol bun) sau/şi un nivel modificat al trigliceridelor. Lipidele sau grăsimile din sânge sunt providerii de energie către celule.
Colesterolului LDL este considerat rău deoarece cauzează placă ce se depune pe vasele de sânge
Colesterolul HDL este considerat colesterol bun căci reuşeşte să elimine colesterolul rău din sânge
Trigliceridele se dezvoltă atunci când caloriile nu sunt arse şi se depozitează sub formă de grăsime.
Nivelul de lipide sănătoase variază în mod natural de la persoană la persoană. De altfel, oamenii cu un ridicat nivel de trigliceride sau unul foarte mic al colesterolului LDL au tendinţa de a dezvolta ateroscleroza.
Continuarea pe CSID.