„Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene”, album ce va fi lansat la MNAR

21 09. 2018, 13:00
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă că lansarea albumului se va face în prezenţa lui Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, şi a directorului MNAR, Liviu Constantinescu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
 
Volumulul a apărut la Editura ARCB, sub coordonarea prof. dr. Anna-Maria Orban, dar şi prin grija dr. Iulia Cojocariu (Arhiva Ghika a ARCB) şi a pr. dr. Francisc Ungureanu (Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika), scrie Mediafax.
 
„Apariţia acestui album este doar un prim pas în valorificarea acestei opere artistice unice – aparţinând unui om deosebit, plin de har, Vladimir Ghika – ridicat la cinstea altarelor ca fericit. Azi, la cinci ani de la beatificarea sa, aceste desene văd lumina tiparului în premieră, în forma unui album, graţie Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti”, mărturiseşte Anna-Maria Orban, curatorul expoziţiei.
 
Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei, născută Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educaţie „prin lucruri şi cărţi” – aşa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul şi filosofia, apoi teologia, dar şi artele în tinereţe, dedicându-şi timpul şi viaţa pentru slujirea aproapelui, devenind preot şi martir al credinţei. Şi-a valorificat talentele şi talanţii precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, aşezată sub semnul carităţii, ci şi o operă artistică deosebită.
 
Expoziţia mai poate fi vizitată până pe data de 23 septembrie inclusiv şi cuprinde ilustraţiile realizate în jurul anului 1922 şi pregătite pentru cartea sa „La Visite des pauvres”, niciodată publicată cu ilustraţii. Aceasta a fost urmată de „Les Intermèdes de Talloires”, ce prezintă o serie de gravuri realizate după desenele originale din anul 1919, dar publicate în 1923, în ediţie bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezintă letrine, fantezii decorative – cum le numea autorul lor, ex libris-uri, două schiţe de timbre cu Stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului Naţional al Unităţii Române, ilustraţiile color „Învierea lui Lazăr”, „Misterele Rozariului” (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie şi desene pe obiecte (două cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.
 

Citeşte şi Casa Radu Arion