Distincţia înfiinţată în urma scandalului sexual care a dus la amânarea ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru literatură pentru 2018, susţinută de peste 100 de personalităţi din lumea culturală suedeză, îi are pe lista scurtă a finaliştilor, alături de scriitorul japonez, pe Neil Gaiman, pe romanciera din Guadelupa Maryse Condé şi pe canadianul născut în Vietnam Kim Thuy, scrie Mediafax.
Organizatorii premiului au dezvăluit faptul că, atunci când i-au anunţat pe nominalizaţi, Murakami a cerut ca numele său să fie eliminat de pe listă. Murakami este văzut în fiecare an printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, care, în 2019, ar putea avea doi laureaţi.
În schimb, cei trei autori rămaşi în cursă s-au arătat încântaţi de prezenţa pe lista finală.
Noul premiu literar a fost anunţat prin constituirea unei „Noi Academii”, sprijinită de mai multe personalităţi culturale suedeze. Declarându-se apărători ai „democraţiei şi deschiderii, ai compasiunii şi respectului”, intelectualii au formulat o poziţie opusă Academiei Suedeze care s-a văzut nevoită să amâne decernarea distincţiei din acest an, după acuzaţiile din cadrul campaniei #MeToo.
În timp ce câştigătorul premiului Nobel pentru literatură este ales de 18 membri ai Academiei suedeze, noua distincţie va fi rezultatul unui lung demers popular. Lista nominalizaţilor a fost stabilită de 47 de bibliotecari, organizatorii anunţând că au primit 32.000 de voturi din partea publicului.
Numele laureatului noului premiu pentru literatură va fi anunţat pe 12 octombrie.
Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani. Operele sale, în care absurdul se îmbină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi străine. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără „1Q84”, „Kafka pe malul mării”, „Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”.