Studiezi pentru examen?! De ce este bine să dormi noaptea, mai ales cea de dinaintea examenului
This browser does not support the video element.
Cea mai probabilă perioadă pentru un student să facă o noapte albă este chiar înainte de examen. Ceea ce este ironic, întrucât ştiinţa spune că aceasta este cea mai rea perioadă posibilă, scrie Curiosity.
Conform profesorului David Earnest de la Texas A&M University, „efectul deprivării de somn asupra memoriei este uluitoare. Creierul pierde în eficienţă cu fiecare oră de lipsă a odihnei”.
La fel ca restul organismului, creierul are un ceas intern, ceea ce îl face să nu mai reţină informaţia la miezul nopţii aşa cum o face în timpul zilei. Aşadar, dacă citeşti un manual în primele ore ale zilei, lucrezi împotriva proceselor naturale ale corpului.
De asemenea, lipsa somnului are un efect bine cunoscut asupra performanţei academice. Într-un studiu de amploare efectuat cu ajutorul a 53.000 de studenţi, problemele cu somnul au crescut cu 10% probabilitatea de picat un examen. Efectul acesta este comparabil cu efectele consumului excesiv de alcool sau marijuana.
Mai mult, un alt studiu realizat de cercetătorii elveţieni a arătat că doar o singură noapte fără odihnă poate avea efecte de durată asupra ritmului circadian – o singură noapte pierdută poate afecta somnul pe termen lung.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Motivul pentru care femeile au nevoie de mai multă odihnă decât bărbaţii