Majoritatea femeilor care suferă de cancer vulvar nu au niciun simptom. De aceea, lupta cu boala începe, în unele cazuri, mult prea târziu. Despre afecţiunea care îţi schimbă radical viaţa am stat de vorbă cu medicul ginecolog Amelia Milulescu. De ce poate apărea, care sunt cele mai cunoscute tipuri, află din următorul interviu!
Ce se întâmplă, doctore?: Ce este, de fapt, cancerul vulvar?
Dr. Amelia Milulescu: Cancerul vulvei (cunoscut şi sub numele de cancer vulvar) afectează cel mai adesea marginile interioare ale labiilor mari sau ale labiilor mici. Mult mai rar acesta se dezvolta la nivelul clitorisului sau în glandele Bartholin.
Vulva este partea exterioară a organelor genitale feminine. Vulva include deschiderea vaginului (uneori numit vestibulul), labia majoră (buzele exterioare), labia minora (buzele interioare) şi clitorisul.
În jurul deschiderii vaginului, există două seturi de pliuri ale pielii. Setul interior, numit labia minoră, este mic şi fără păr. Setul exterior, labia majoră, este mai mare, cu păr pe suprafaţa exterioară.
La partea frontală a vaginului, labiile minore se întâlnesc pentru a forma un pliu de piele numită preput. Clitorisul este sub prepuţ. Clitorisul este o structură de aproximativ 2 cm de ţesut foarte sensibil care devine umflat cu sânge în timpul stimulării sexuale. Labiile mici se întâlnesc, de asemenea, într-un loc aflat chiar sub deschiderea vaginală.
CSID:Care ar fi primele semne ce îi anunţă prezenţa?
Dr. Amelia Milulescu: Majoritatea femeilor cu neoplazie intraepitelială vulvară nu au niciun simptom. Atunci când o femeie cu această patologie are un simptom, cel mai adesea este mâncărimea, care nu dispare sau care nu se ameliorează. O zonă de neoplazie vulvara poate să arate diferit de pielea vulvară normală. Este adesea mai groasă şi mai deschisa la culoare decât pielea normală din jurul acesteia. Cu toate acestea, o zonă de VIN (neoplazie intraepitelială vulvară) poate fi, de asemenea, roşie, roz sau mai închisă la culoare decât pielea înconjurătoare.