Herpes zoster este o afecţiune cutanată de cauză virală, datorată reactivării virusului varicelo-zosterian. Prima întalnire cu acest virus generează varicela, afecţiune pe care majoritatea indivizilor o dezvoltă în copilărie. După vindecare, virusul poate rămane în organism în stare latentă, iar peste ani poate decade la nivelul ganglionului nervilor spinali (periferici), fapt care sta la baza aspectului caracteristic al erupţiei din herpes zoster, distribuţia ordonată, dermatomerică ( dermatom= zona cutanata deservita senzitiv de nervi ce provin in principal din acelaşi nerv spinal).
Zona zoster: cauze
„Deşi motivele reactivării virale nu sunt clare, această afecţiune se produce în momentul când mecanismele de aparare ale gazdei ( nivelul anticorpilor anti virali respectiv sistemul imun mediat celular) nu pot opri replicarea virală, în acest răspuns imun deficitar pot fi implicaţi factori multiplii: alte afecţiuni, imunosupresie severă, traume, medicamente, stres, suprasolicitare etc”, precizează Dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerolog, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Această afecţiune poate fi întâlnită atât la adulti, cât şi la copii, fiind mai mai des depistată odată cu înaintarea în vârstă. În general, complicaţiile care pot apărea în absenţa tratamentului trebuie să îndemne pe oricine se confruntă cu această situaţie să ajungă cât la repede la medic pentru o evaluare medicală.
Zona zoster: simptome
Manifestarile clinice pot fi grupate în trei etape sucesive:
Faza preeruptivă. La nivelul zonei afectate pacientul poate simţi cu 48-72 ore anterior erupţiei durere sau senzaţii cutanate neobişnuite (hiperestezie/hipoestezie, arsură, prurit). „În funcţie de zona afectată, durerea ne poate duce la debut cu gândul la alte afecţiuni ( cefalee, durere cardiacă, apendicită sau ale afecţiuni intraabdominale etc), dar distribuţia simptomelor este un criteriu important în orientarea diagnosticului. Uneori, poate apărea o afectare a stării generale: indispoziţie, dureri musculare, cefalee, rar febră”, adaugă specialistul.