De ce zâmbetul nu este tocmai ceea ce pare

15 09. 2018, 09:08

Noul studiu realizat de Harry Witchel şi echipa sa arată că nu întotdeauna zâmbetul indică o stare de bine, scrie Science Daily.

Witchel mai susţine şi că oamenii se comportă ca şi cum ar fi angajaţi social atunci când interacţionează cu calculatoarele (ca şi cum ar comunica cu alţi oameni).

Studiul a implicat 44 de participanţi cu vârste între 18 şi 35 de ani pentru a completa un test de geografie cu nouă întrebări dificile pentru a răspunde greşit mai des.

Participanţii au interacţionat cu un computer singuri într-o încăpere, în timp ce figurile lor erau înregistrate. După test, participanţii au fost rugaţi să evalueze experienţa folosind 12 emoţii, printre care „plictisit”, „interesat” sau „frustrat”.

De asemenea, expresiile faciale spontane înregistrate au fost analizate de computer, cadru cu cadru, pentru a vedea cât de mult zâmbesc, pe o scară de la 0 la 1.

„Conform unor cercetători, un zâmbet autentic reflectă starea internă de bucurie. Totuşi, teoria ecologiei comportamentale sugerează că toate zâmbetele sunt unelte folosite în interacţiunile sociale, iar veslia nu este necesară sau suficientă pentru zâmbet”, a adăugat Witchel.

„Studiul nostru a arătat că în aceste experimente de interacţiuni om-computer, zâmbetul nu este condus de veselie, ci este asociat cu un angajament subiectiv care este un ‘combustibil’ social pentru zâmbit, chiar şi atunci când socializezi cu un computer”, a adăugat cercetătorul.

Participanţii nu au zâmbit atunci când încercau să răspundă la întrebări, dar zâmbeau atunci când primeau răspunsul, chiar mai mult atunci când aflau că au răspuns greşit la întrebare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum facem diferenţa dintre un zâmbet fals şi unul real?

Cum a evoluat zâmbetul oamenilor în timp. Rezultat uimitor după analizarea a peste 370.000 de chipuri

10 lucruri fascinante şi totodată terifiante despre psihologia umană

Adevărul despre 6 mituri celebre din psihologia populară