De câte ori mergi la medic, unul dintre lucrurile pe care le face atunci când te consultă este să îţi ia tensiune arterială. Pentru că este un factor de risc şi o boală care nu are simptome, hipertensiunea arterială trebuie nu doar ţinută sub control, ci şi prevenită şi intevenit imediat cum este identificată. Şi cel mai simplu poţi face asta cu tensiometru, cu ajutorul căruia îţi poţi monitoriza valorile tensiunii arteriale acasă, în fiecare zi, într-un mod foarte simplu.
Tensiometru: ce este
Tensiometrul este un aparat care măsoare tensiunea arterială, adică presiune sângelui la trecere prin vasele de sânge. Un tesiometru măsoară tensiunea arterială şi pulsul la nivelul braţului. Tensiometrele sunt de două tipuri: mecanice şi digitale, acestea din urmă fiind cele de uz casnic.
Tensiometru: cum îl alegi
Pe piaţă sunt doua tipuri de tensiometre: manuale şi digitale. Cele manuale au manşetă şi garou şi se utilizează împreună cu un stetoscop. Pe acestea le vezi cel mai des în cabinetele medicale, pentru că ar fi destul de complicat să îl foloseşti singur, acasă. Pentru uzul casnic ai la dispoziţie tensiometrele digitale care pot fi automate (manşeta se umflă prin apăsarea unui buton) sau semiautomate (manşeta se umflă cu ajutorul unei pompiţe).