Rahianestezia constă în introducerea unei substanţe anestezice intrarahidian, substanţă care ajunge la rădăcinile nervilor rahidieni şi opreşte transmiterea influxului nervos, ceea ce determină paralizia musculară temporară şi reversibilă şi abolirea sensibilităţii la nivelul locului unde s-a făcut injecţia şi dedesubtul acesteia.
Ce trebuie să ştii despre rahianestezie
Rahianestezia este o alternativă la anestezia generală pentru unele intervenţii chirurgicale. Rahianestezia permite pacientului să rămână treaz în timpul operaţiei fără să simta nicio durere. Rahianestezia poate fi folosită în cadrul anumitor operaţii care se efectuează sub nivelul ombilicului, cezariana fiind una dintre cele mai frecvente cazuri în care se utilizează.
Pentru pacientul care urmează să benefieze de rahianestezie este foarte important să respecte postul alimentar şi hidric (să nu mănânce minimum 6 ore înainte de anestezie şi să nu bea apa minimum 2 ore înainte). Această regulă trebuie respectată în cazul oricărui tip de ansetezie.
Cum se face rahianestezia
Un ac foarte fin este introdus la nivelul coloanei vertebrale lombare şi este injectat un anestezic local în lichidul din jurul măduvei spinării; astfel, vor fi anesteziaţi nervii care inervează partea de jos a abdomenului – şoldurile, fesele şi picioarele. Pacientul nu va simţi nimic de la ombilic în jos şi nu va putea să îşi mişte picioarele timp de aproximativ 3 – 4 ore.
Rahianestezia este efectuată întotdeauna cu pacientul treaz.