„Sunt multe femei care nu îşi cunosc corpul, care nu ştiu ce le ajută să experimenteze plăcerea, care nu ştiu unde se produce orgasmul, câte feluri de orgasm există etc. Este foarte important să îşi descopere zonele erogene, să caute să înţeleagă cum răspunde corpul lor anumitor stimuli, apoi să comunice partenerului ce au descoperit şi să exploreze în continuare, împreună’’, explică psihologul Claudia Ciurca pentru Ce se întâmplă, doctore?
„Un factor inhibator foarte puternic este reprezentat de ceea ce credem sau stim despre sex şi, implicit, orgasm. Dacă în copilărie sau la pubertate o persoană a fost surprinsă masturbându-se, iar reacţia părintelui a fost una agresivă sau deloc empatică, poate exista convingerea că plăcerea este ceva ruşinos, periculos, că sexul este murdar, vulgar sau imoral.
Pentru a-şi împiedica fiul sau fiica să îşi exploreze zonele erogene, mama sau tatăl pot spune:
„ Dacă vei continua să faci asta, te vei îmbolnavi”
„ Nu vei putea avea copii”
„ Doar copiii răi fac asta şi sunt pedepsiţi”
„ Asta fac doar curvele” etc.
Ei bine, toate aceste „seminţe” de vină şi ruşine duc la un comportament care are ca şi consecinţă evitarea plăcerii sau obţinerea orgasmului doar prin prin autostimulare (masturbare) ”, adaugă specialistul.