CSÎD: Care sunt beneficiile alăptării?
Dr. Ruxandra Pleşea: Alăptarea asigură încă din primele ore de viaţă ale bebeluşului o bună colonizare microbiană a acestuia, datorită căreia se va forma o floră intestinală ce ”va avea grijă” de sistemul imunitar al copilului, pe termen lung. Şi tot din primele momente, se stabileşte o legătură emoţională unică între mamă şi copil, alăptarea nefiind doar nutriţie, ci şi multă emoţie şi căldură. De multe ori, copilaşul doreşte să fie alăptat pentru a se simţi în siguranţă şi pentru a primi iubire.
Factorii nutriţionali din laptele matern sunt perfect adaptaţi nevoilor fiecărui copil. În plus, spre deosebire de formulele de alăptare, conţine hormoni, anticorpi, factori imunitari cu rol deosebit de important pentru tot restul vieţii copilului. Bebeluşii alăptaţi se confruntă cu mai puţine alergii, au un risc mai scăzut de sindrom metabolic, de dezvoltare a diabetului zaharat şi a bolilor autoimune. În plus, laptele matern este perfect steril, adaptat în orice moment pentru bebe, nu este alergen, este ieftin şi comod.
CSÎD: Care este perioada optimă de alăptare?
Dr. Ruxandra Pleşea: Alăptarea este indicată minimum 6 luni, însă este ideal să se continue până la 2 ani.
CSÎD: Care sunt obstacolele în cazul alăptarii şi cum pot fi depăşite?
Dr. Ruxandra Pleşea: Primul obstacol este ”mindsetul ”mamei, abordarea sa; dacă apar teama, anxietatea, gândul că ”eu nu am lapte”, atunci deja exista un blocaj psihologic. Sunt extrem de puţine situaţiile în care mama nu are lapte îndeajuns şi le vom aborda mai jos. De regulă, fiecare mamă are lapte şi ar trebui să creadă foarte puternic în acest lucru firesc. Apoi, pot fi obstacole ce ţin de starea fizică; dacă dieta este dezechilibrată, foarte săracă în calorii şi nutrienţi, dacă mama nu este odihnită, dacă traversează o perioada de stres psihoemoţional şi supărare, atunci alăptatul poate fi tulburat.