Apasă un punct pe încheietură
Se pare că organismul nostru are un “buton”prin care se eliberează stresul. Între tendoane, două, trei degete deasupra interiorului încheieturii este un punct numit „pericardium 6” (PC6). În situaţiile stresante, spun studiile, dacă apeşi cu degetul în acest punct, vei obţine un efect de calmare a sistemului nervos central. De ţinut minte!
Respiră
Experţii spun că atunci când ne încetinim respiraţia poţi ieşi mai rapid din starea de “ luptă sau fugi” în care intră organismal atunci când este stresat. Astfel, se pare că scade nivelul cortizolului, cunoscut ca fiind hormonului stresului. Unii terapeuţi ce recomandă respiraţia pentru relaxare spun că următorul exerciţiu este rapid şi cu efecte imediate: inspiră şi expiră pe nas rapid de cinci ori la rând, apoi fă o scurtă pauză. Apoi repetă până ajungi la un minut. Vei începe să simţi cum tensiunea se disipează şi dispare.
Ia o bombonă mentolată
Atunci când eşti copleşit de taskurile zilnice, creierul intră în DMN ( “default mode network”), o stare care este asociată cu depresia, dar şi multe gânduri analitice. Autoarea cărţii “The Stress-Proof Brain”, Melanie Greenberg, psiholog clinician, spune că în această stare creierul este conectat la taskurile nefinalizate şi acest lucru ne poate distrage de la a ne bucura de momentul respectiv. Şi, se pare că atunci când mestecăm o gumă sau mâncăm o bomoboană, acest tip de activitate activează TPN (“task-positive network”), ceea ce inactivează starea anterioară asociată cu depresia. Prin urmare, bombonelele mentolate pot fi o modalitate eficientă de a alunga stresul!