Alergia la ambrozie: ce simptome are şi ce tratament trebuie să se urmeze
Alergia la ambrozie: cum se manifestă
Ambrozia poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică şi astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele alergiei la ambrozie pot fi foarte supărătoare: de la strănut, congestie sau chiar obstrucţie nazală, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare).
Cum ştii că este vorba despre o alergie şi nu despre o răceală
Reacţia alergică la ambrozie seamănă foarte tare cu o răceală obişnuită. Diferenţa principală în acest caz este lipsa febrei, dar şi faptul că alergia la ambrozie se manifestă prin simptome exacerbate. Dacă ai luat medicamente pentru răceală şi starea nu ţi s-a îmbunătăţit şi dacă şi în anii anteriori ai experimentat aceleaşi simptome în aceeaşi perioadă, este foarte posibil să fie vorba despre alergie la ambrozie, nu despre o viroză, aşa că este momentul să mergi la medic.
Alergia la ambrozie: diagnostic
Reacţiile alergice pot fi provocate de un număr extrem mare de alergeni, aşa că este destul de complicat să fie identificat exact acela care îţi provoacă probleme. Dacă prezinţi simptome dintre cele pe care ţi le-am descris anterior, precum strănut, nas înfundat, ochi care curg şi ustură, în perioada polenului de ambrozie, adică august-noiembrie, mergi la medicul specialist, pentru a fi testat. Pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: cutanate sau de sânge.