Duşman al teniei, acest fruct prea puţin cunoscut este studiat în prezent de cercetători. Inimă, sânge, intestin, prostată, rodia le ajută să funcţioneze mai bine, pentru sănătatea organismului. Este folosită pentru a mări libidoul, dar şi pentru a calma tusea persistentă. În plus are proprietăţi antiinflamatorii, antibacteriene şi antivirale.
Rodia: vitamina C şi antioxidanţi
Rodia este bogată în vitamina C şi în alţi antioxidanţi (polifenoli), care se află mai ales în seminţe şi în suc (fructul presat). Aceste proprietăţi sunt date în special de polifenolii din rodie, taninuri numite punicalagine, care au, după toate aparenţele, efecte pozitive asupra sănătăţii cardiovasculare şi protejează împotriva anumitor cancere şi tulburări neurologice.
Rodia, eficientă împotriva teniei
Proprietăţile vermifuge ale rodiei sunt cunoscute încă din Antichitate. Coaja fructului şi scoarţa copacului conţin un alcaloid care determină deprinderea viermelui de peretele intestinal. Este suficient apoi ca pacientul să ia un laxativ puternic pentru a elimina parazitul. Atenţie: alcaloidul este foarte toxic. Remediul este preparat sub formă de decoct de fitoterapeuţi şi de profesioniştii din domeniul medical.
O rodie (circa 150 de g vă oferă):
125 kcal
2, 5 g proteine
1, 5 g lipide
30 g glucide
6 g fibre
Index glicemic : 35
Rodia combate oboseala şi hemoragia
Astrigentă. Coaja rodiei concentrează ţesuturile, proprietate utilă în caz de hemoragie, diareee sau ulcere. În general, rodia este o sursă considerabilă de vitamina B9, dar şi de vitaminele B5, B6, potasiu şi cupru. De aceea, este utilă în caz de astenie (oboseală) sau dizinterie (boală infecţioasă a colonului).
Continuarea pe CSID.