Hipotiroidismul adultului este o deficienţă a hormonilor tiroidieni şi apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Unul dintre rolurile acestor hormoni tiroidieni este de a controla felul în care organismul consumă energia, iar deficitul afectează întregul organism.
„Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto, o afecţiune în care sistemul de apărare al organismului (sistemul imun) produce anticorpi care atacă şi distrug în timp ţesutul tiroidiain. Astfel, glanda tiroidă nu mai poate produce hormoni tiroidieni.
De asemenea, la nivel mondial, deficitul de iod este o altă cauză majoră a hipotiroidismului. Adaosul de iod în sare, alimente, apă a eliminat însă această problemă”, explică Dr. Cristina Dumitrescu, medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale pentru Ce se întâmplă, doctore?
Alte cauze ale hipotiroidismului:
intervenţiile chirurgicale la nivelul glandei tiroide (tiroidectomie totală sau parţială), pentru a trata boli precum hipertiroidismul (atunci când glanda tiroidă produce prea mulţi hormoni),
guşa (o glandă tiroidă prea mare, care face înghiţirea dificilă),
cancerul tiroidian sau nodulii tiroidieni,
terapia cu iod radioactiv (folosită frecvent pentru tratarea hipertiroidismului),
iradierea externă (în tratamentul unor cancere precum limfomul Hodgkin).
„Alte cauze, dar mai puţin frecvente, pot fi: infecţiile virale sau bacteriene care pot afecta temporar glanda tiroidă, provocând pe termen scurt hipotiroidism (dar această formă de hipotiroidism dată de infecţii nu este permanentă, de regulă), tratamentul cu anumite medicamente ce pot interfera cu producţia de hormoni tiroidieni (litiul carbonic este unul dintre cele mai cunoscute medicamente care pot cauza hipotiroidisim), afecţiuni ale glandei pituitare (hipofiza) sau hipotalamusului, dat fiind că aceste două glande produc hormoni care controlează funcţia tiroidiană, iodul în exces, hipotiroidismul congenital – aproximativ 1 din 4000 de nou-născuţi are o glandă tiroidiană disfuncţională”, adaugă specialistul.