Consumul de peşte crud ar putea fi una dintre cele mai bune modalităţi de a beneficia de proprietăţile acizilor graşi omega-3, afirmă nutriţioniştii. Unele forme de preparare a peştelui, cum ar fi prăjirea şi coacerea, pot reduce nivelurile acestor grăsimi sănătoase, spune un studiu din anul 2009.
Iată cât de des e bine să consumăm peşte şi fructe de mare şi care sunt riscurile consumului exagerat, potrivit
CSID.
Consumul de peşte crud poate veni la pachet cu o serie de riscuri
Desigur că acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mai consumăm sushi, de exemplu, însă este bine să ţinem cont de faptul că pot exista anumite consecinţe atunci când vine vorba de consumul de peşte crud – expunerea la bacterii şi paraziţi, cum ar fi viermii, de exemplu. Diphyllobothrium latem şi speciile înrudite sunt cei mai mari viermi care pot infecta oamenii (pot creşte până la 9 m). Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), infecţiile sunt cele mai frecvente în Europa, America de Nord şi Asia.
Cât de îngrijorat ar trebui să fii în legătură cu bacteriile din ruloul tău de somon?
Dacă te cunoşti cu sensibilităţi din aceste puncte de vedere, atunci cu siguranţă ar fi bine să răreşti consumul de peşte crud sau să încerci pe cât posibil să te asiguri că este proaspăt şi corect preparat. Atunci când vine vorba despre restaurante, nu consuma peşte oriunde. Asigură-te că restaurantul pe care doreşti să îl alegi este în normele corespunzătoare, fiind verificat şi inspectat în mod corect. Când găteşti peştele acasă, asigură-te că îl prepari la o temperatură de cel puţin 62 ° Celsius.
Unii indivizi nu ar trebui să consume fructe de mare crude deloc
Grupurile cu risc înalt, cum ar fi persoanele cu sisteme imunitare slabe, copiii, bebeluşii şi vârstnicii nu ar trebui să mănânce deloc peşte crud sau fructe de mare. Femeile gravide sunt de asemenea descurajate să consume peşte crud deoarece în plus faţă de un sistem imunitar slăbit, ar putea risca să intre în contact cu bacterii sau paraziţi care ar putea dăuna fătului.
Citeşte continuarea în CSID.