Regimul alimentar recomandat în cazul gastritei
Gastrita este termenul principal folosit pentru orice afecţiune care implică inflamarea mucoasei stomacale. Gastrita poate fi acută (apare dintr-o dată) sau cronică (se dezvoltă în timp). Există diferite tipuri de gastrită care sunt cauzate de diferiţi factori. Pentru majoritatea oamenilor, gastrita este minoră şi va dispărea rapid după tratament.
Există însă şi unele forme de gastrită care pot produce ulcere sau pot provoca un risc mai mare de cancer. Dieta adoptată este importantă pentru sănătatea digestivă şi a întregului copil. Află câteva sugestii cu privire la ce anume este bine să consumi dacă suferi de gastrită şi ce este important să eviţi!
Gastrită: alimente recomandate
Există câteva alimente care te pot ajuta să ţii sub control gastrita şi să diminuezi simptomele. Dintre acestea enumerăm:
• alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele, dar şi mere, broccoli, morcovi şi fasole (însă e indicat ca fructele şi legumele să nu fie crude, pe cât posibil)
• alimente cu conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi peşte, carne de pui şi piept de curcan
• alimente cu aciditate scăzută
• băuturi necarbogazificate
• băuturi fără cofeină
• probiotice cum ar fi kombucha, iaurt, kimchi şi zeamă de varză. Unele studii indică faptul că probioticele pot ajuta dacă ai Helicobacter pylori (H. pylori). H. pylori este o bacterie care provoacă o infecţie în sistemul digestiv, care poate duce la gastrită sau ulcere gastrice.
Gastrită: alimente de evitat
Alimentele bogate în grăsimi pot agrava inflamaţia în mucoasa stomacului. Unele alimente care trebuie evitate deoarece pot irita stomacul sunt:
• alcoolul
• cafeaua
• alimentele acide cum ar fi roşiile şi anumite fructe (grepfruit, portocală, struguri etc.)
• sucul de fructe
• alimentele grase
• mâncarea prăjită
• băuturile carbogazoase
• mâncărurile picante
• roşii: roşiile sunt similare cu fructele citrice, deoarece sunt acide şi pot irita un stomac sensibil. O cantitate mică ar putea fi în regulă pentru unii oameni, dar alţii se simt cel mai bine evitându-le
• laptele şi alte produse lactate
Continuarea pe CSID.