Dieta recomandată în cazul hepatitei C şi complicaţiile ce pot apărea din cauza bolii

03 08. 2018, 12:15
Pacienţii vindecaţi vor păstra în organism anticorpi anti-VHC, formaţi de sistemul imunitar în urma infecţiei acute. Restul pacienţilor (55-85%) vor dezvolta forma cronică de infecţie cu VHC. Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate.
 
Hepatita C: factori de risc
transfuzii de sânge înainte de anii 90;
utilizatorii de droguri injectabile;
tatuaje făcute în condiţii precare;
pacienţii dializaţi cronic;
Hepatita C: simptome
În multe cazuri hepatita C poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulţi ani, deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli. Iată care sunt!
 
Dureri frecvente de stomac
Pierderea poftei de mâncare
Oboseală
Greaţă
Icter (o afecţiune care duce la îngălbenirea pielii)
Urină închisă la culoare
Insomnie
Hepatita: transmitere şi evoluţie
„Principala cale de transmitere este reprezentată de cea parenterală, ace contaminate cu sânge de la persoane purtătoare ale virusului (de exemplu, folosirea în comun siringilor de către utilizatorii de droguri injectabile). De asemenea, transmiterea se poate produce şii în cadrul naşterii, asta dacă mama are hepatita C, spune  Andrei Rogoz, medic specialist boli infecţioase, pentru Ce se intamplă, doctore?!
 
În general, nu există măsuri de profilaxie speciale pentru copiii născuţi din mame cu infecţie cu VHC, dar se recomandă monitorizarea şi ulterior (în jurul vârstei de 1 an), verificarea acestora.
 
Hepatita C se poate prezenta ca o afecţiune acută a ficatului, ca o afecţiune cronică sau poate avea manifestări extrahepatice (crioglobulinemie, porfirie, vasculite).
 
Continuarea pe CSID.