Tipuri de hemoroizi şi cum pot fi trataţi

01 08. 2018, 10:00
„Conform datelor statistice, hemoroizii apar mai frecvent la bărbaţi decât la femei, se agravează odată cu trecerea timpului şi creează stări de disconfort tot mai mari. Este surprinzător, totuşi, că doar 4% dintre persoanele care suferă de hemoroizi ajung la medic pentru a căuta o soluţie. Dacă ne referim tot la date şi studii, acestea încep să arate tot mai îngrijorător în ultima perioadă.
 
Dacă hemoroizii erau o boală frecventă pentru categoria 50+, acum apar cazuri tot mai multe şi la adulţii de 40+. Statisticile urmează să se schimbe. Şi nu în bine!”, explică Dr. Dănuţ Andronesi, medic primar Chirurgie generală, specialist Proctologie, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
 
Hemoroizi: clasificare
Hemoroizii sunt situaţi în zona inferioară a rectului şi anusului. Ei sunt de două feluri, interni şi externi.
 
Hemoroizii interni se află în interiorul canalului anal şi nu provoacă dureri, pentru că sunt puţine terminaţii nervoase la acest nivel, dar sângerarea anală poate fi un simptom. „Dacă observaţi sânge în vasul de toaletă, consultaţi imediat un medic proctolog, pentru că  hemoroizii pot ieşi în afara anusului, cauzând prolapsul hemoroidal intern. Puteţi să îi simţiţi sub forma unor umflături în jurul anusului şi pot cauza dureri, deoarece anusul prezintă o reţea nervoasă bogată” , adaugă Dr. Dănuţ Andronesi.
 
Hemoroizii externi se află şi ei în interiorul anusului, dar se pot exterioriza şi atunci devin dureroşi. Hemoroizii externi ies, de obicei, în afara rectului, în timpul tranzitului intestinal şi se pot vedea şi palpa. În cazul prolapsului hemoroidal extern se pot forma cheaguri de sânge, hemoroizii externi se trombozează, capătă o culoare violet şi provoacă dureri mari, patologia numindu-se tromboză hemoroidală.  „Sângerarea anală şi durerea de la nivelul zonei ano-rectale trag un semnal de alarmă şi trebuie investigate imediat. La acest nivel pot exista afecţiuni care vă pot pune viaţa în pericol, cum ar fi cancerul colorectal”, mai spune specialistul.    
 
Hemoroizii sunt clasificaţi în patru stadii diferite de dezvoltare, în funcţie de care poate fi stabilit şi un tratament adecvat de către medic:
 
stadiul I – este momentul în care apar sângerările anale la defecaţie, fără prolabarea maselor hemoroidale (hemoroizi interni).
stadiul II – odata cu hemoragia apare şi prolapsul maselor hemoroidale, însă acestea se pot reduce spontan.
stadiul III – în timpul defecaţiei sau la efort se produce prolapsul maselor hemoroidale, care trebuie împinse înapoi în rect.
stadiul IV – masele hemoroidale ies în afara anusului sub forma unei umflaturi ireductibile.
 
Continuareape pe CSID.